Vmbo-scholen in regio Alkmaar willen miljoenen extra voor beter techniekonderwijs

Vmbo-scholen in regio Alkmaar willen miljoenen extra voor beter techniekonderwijs
Op de iPabo vergapen basisscholieren zich aan een staaltje techniekonderwijs.
Alkmaar

Vmbo-scholen met techniekonderwijs in Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en Bergen hopen de komende jaren een graantje mee te pikken van de ’100 miljoen van Slob’.

Via het zogeheten Techniekpact Noord-Kennemerland is, samen met genoemde gemeenten en bedrijfsleven, voor een subsidie van bijna 5 miljoen euro bij het Rijk aangeklopt.

Met dat geld verwachten de scholen hun praktijkonderwijs tussen 2020 en 2023 te kunnen verbeteren, zodat meer leerlingen (nu: 19,4 procent) voor techniek kiezen.

Ministerie

De investeringsaanvragen moesten begin deze maand bij het ministerie van onderwijs in Den Haag zijn ingediend.

,,In het techniekplan voor deze regio hebben we vier programmalijnen benoemd’’, licht directeur techniek Johan Dekker van het Petrus Canisius College (PCC) Oosterhout in Alkmaar desgevraagd toe.

Vmbo-scholen in regio Alkmaar willen miljoenen extra voor beter techniekonderwijs
In de techniekhal van PCC Oosterhout worden vaardigheden op het gebied van machinale houtbewerking bijgeschaafd.

Moderniseren

,,We willen de huidige faciliteiten moderniseren, omdat de techniek ten opzichte van vroeger gigantisch is veranderd. Een zaag werkt anders dan een lasercutter, die veel meer kennis vergt.’’

Naast het moderniseren van de huidige faciliteiten voor techniekonderwijs op vmbo-scholen wil het Techniekpact Noord-Kennemerland met de gevraagde 4,8 miljoen euro ’Slobsubsidie’ docenten in de regio Alkmaar vaker en beter bijscholen.

,,Medewerkers, ook zij die natuur- en wiskunde geven, moeten leerlingen het juiste beeld over techniek voorschotelen, met actuele kennis en voorbeelden’’, stelt directeur techniek Johan Dekker van het Petrus Canisius College (PCC) Oosterhout in Alkmaar.

Warmtepomp

,,Zij moeten bijvoorbeeld gedetailleerd kunnen uitleggen hoe een warmtepomp werkt. Dat maakt het onderwijs aantrekkelijker.’’

Derde doel is via promotie-evenementen jongeren al vroegtijdig ervaring met innovatieve techniek op te laten doen.

Toekomst

,,Ook in groep 7 en 8 moeten kinderen ermee in aanraking komen’’, aldus Dekker. ,,De hedendaagse techniek is veel meer dan in een overall rond huppelen en op de steiger staan. De mogelijkheden zijn legio. Dat er in de technieksector voor iedereen een toekomst zit, moet beter duidelijk worden gemaakt.’’

Vmbo-scholen in regio Alkmaar willen miljoenen extra voor beter techniekonderwijs
Jongeren tonen flinke belangstelling voor de Dag van de Techniek in Hal 25.
© Archieffoto’s jjfoto.nl/Jan Jong

Ten slotte wil het Techniekpact Noord-Kennemerland zich meer richten op tl- (theoretische leerweg) en mavo-scholieren. ,,In die doelgroep valt nog absoluut groei te behalen.’’

Docententekort

Het techniekonderwijs staat onder druk door krimpende leerlingenaantallen en een docententekort.

Door de maatregelen en het beroep op de ’Slobsubsidie’ hopen de vmbo-scholen in deze regio ook die tendensen een halt toe te kunnen roepen.

In Noord-Kennemerland is het aantal leerlingen dat voor een techniekopleiding kiest circa 19,4 procent (bijna een op de vijf). Dat is onder het landelijk gemiddelde van 24,4.

Doel is het percentage voor 2025 naar 25 te trekken (oftewel een op de vier).

Bij vmbo-scholen in de Kop van Noord-Holland gaat het om 17,7 procent, in West-Friesland om 22,2.

Bedrijfsleven

Om het techniekonderwijs uit het slop te trekken, is medewerking van het bedrijfsleven keihard nodig.

Tijdens een recente bijeenkomst van de afdeling Noord-Holland Noord van Bouwen Nederland in de bouw- en techniekcampus van Espeq Bedrijfsopleidingen in Heerhugowaard zijn leden hiertoe opgeroepen.

Stage

,,Stel je open, neem jongens en meiden op stage, ga gastlessen op basisscholen geven, stimuleer timmerdorpen, laat je zien’’, is ook de boodschap van Espeq-directeur Suzanne den Dulk aan aannemers en gespecialiseerde techniekbedrijven.

,,Wanneer leerlingen een leuke, interessante stage achter de rug hebben, waarbij ze veel hebben gezien, gedaan en geleerd, heeft dat impact. En zijn ze eerder geneigd voor een loopbaan in de bouw en techniek te kiezen.’’

Opleiden

,,Bedrijven zouden zich er meer bewust van moeten zijn dat ze min of meer hun eigen werknemers aan het opleiden zijn. Want de spoeling wordt nu eenmaal dunner.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons