Gemengd-team TV Heerhugowaard kan tennistalent Dax Donders goed gebruiken

Femke Reinhard slaagde er tegen Naaldwijk 2 niet in haar single-potje te winnen.
© Foto Martin de Haan
Heerhugowaard

,,Lekker Dax, goed bezig jongen”, schalt het over het tenniscomplex van TV Heerhugowaard. Het zijn woorden van Bart de Gier (36) gericht aan zijn dubbelmaatje Dax Donders (18).

De jongste speler van het gemengd zondag-team van Heerhugowaard is zich binnen de kortste keren thuis gaan voelen in de hoofdklasse. De Gier is dubbel zo oud als hij, maar ook Femke Reinhard, Liza Groenveld en Rowie Kouw zijn een stukje ouder. Donders wordt gezien als een talent dat in de toekomst veel voor de club kan betekenen. Zeker als De Gier straks de leeftijd heeft bereikt dat hij het mooi geweest vindt.

Maar ook zondag al, op het complex van Heerhugowaard tegen Naaldwijk 2, liet Donders zien van grote waarde te kunnen zijn. Met een succesvolle service veroverde hij een punt in de dubbel met zijn leermeester De Gier tegen Roy Bruggeling en Marcus Hilpert. Het duel eindigde in een 3-5 nederlaag.

Schoolvoorbeeld

,,Dat punt veroveren gaf een heel lekker en voldaan gevoel”, zegt Donders. Iets eerder maakte hij nog een schoolvoorbeeld van een leermoment mee. De Gier eiste in zijn rug een bal op, maar de jongeling sloeg zelf. Zijn dubbelmaatje liet duidelijk merken hier niet blij mee te zijn. ,,Op dat moment zit ik niet helemaal goed in de wedstrijd, concentreer ik me net niet goed genoeg.” Twee minuten later herpakte hij zich alweer door een rally te winnen. ,,Ik werd wel een beetje zenuwachtig toen ik mijn concentratie verloor, maar ik dacht: oké, we moeten nu door.”

Verschuiving

Bij Heerhugowaard vindt een verschuiving plaats, waarbij de heren en vrouwen apart ook steeds belangrijker worden. Gemengde groepen staan vaak langer op de baan, waardoor de voorkeur steeds vaker aan een andere setting wordt gegeven. Enkele spelers die eerder gemengd speelden, hebben de oversteek al gemaakt. De gevolgen zijn dit seizoen nog niet zichtbaar als het aan coach Guido Botma ligt. ,,We zijn nog steeds goed genoeg om in de hoofdklasse te spelen. De meeste spelers in dit team spelen al jaren op dit niveau. Ze staan misschien minder vaak op de baan, maar kunnen het zeker aan. Wij gaan gewoon proberen om in de hoofdklasse te blijven. Dan is het mooi om te zien dat we er met Dax weer een jongen bij hebben die de komende jaren kan pieken.”

De persoon in kwestie ervaart dat vertrouwen in hem ook. ,,Ik leer nu nog heel veel van iemand als Bart, hij is ook twee keer in de week mijn trainer. Hij zit er kort op, vindt dat ik meer moet communiceren en voorwaarts moet spelen. Hij houdt me scherp. Er komt natuurlijk een moment waarop hij zegt: ik stop ermee. Dan zal ik er moeten staan. Dat gevoel heb ik ook wel. Al hoop ik natuurlijk dat hij nog een paar jaar doorgaat, haha.”

Naast een punt in de dubbels pakte Donders er ook één bij de singels tegen Bruggeling (6-3, 6-0). De Gier pakte het andere punt door Tim van der Horst te verslaan (6-4, 6-3).

Eerder had Rowie Kouw met 3-6, 3-6 van Anouck Vrancken Peeters verloren. Femke Reinhard ging onderuit tegen Kim Rus (4-6, 3-6). Reinhard en Groenveld gingen in de vrouwen dubbels met 6-3, 3-6 en 7-10 onderuit tegen Dainah Cameron en Vrancken Peeters.

In de mixes delfden De Gier en Groenveld het onderspit tegen Hilpert en Dainah Cameron (4-6, 3-6). Kouw en Donders slaagden er niet in om Weterings en Van der Horst te verslaan. Het werd 6-2, 2-6 en 3-10 als afsluiter.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen