Ruw eind aan ongeslagen reeks AFC’34 door curieuze treffer Zaanlandia

Tom Groot legt aan voor een schot op het doel nadat hij zich knap vrijgespeeld heeft van Zaanlandia-verdediger Reduan Magouz (14), zijn schot zal echter over het doel gaan.
© Foto Walter Oliemans
Alkmaar

Het moest een keer gebeuren, een nederlaag voor eersteklassser AFC’34. Alleen had niemand er in het Alkmaarse kamp op gerekend dat dit juist tegen Zaanlandia zou gebeuren en al helemaal niet de manier waarop (2-3). Aan een ongeslagen reeks van twee en een halve maand kwam ruw een einde.

Een paar minuten voor tijd, na een enerverende slijtageslag tussen twee ploegen die voor het volle pond speelden, leek de 2-2 tussenstand het maximale voor beide teams. Totdat AFC’34-doelman Mike Wesselink zich gruwelijk verkeek op een enorme trap van Sander Rijser, die vanaf ongeveer 70 meter de bal lukraak naar voren ramde. Wesselink liep zijn doel uit, maar vergiste zich in de hoge stuit. In zijn poging onheil te voorkomen sloeg de naar zijn doel spurtende keeper de bal vallend in het zijnet: 2-3.

AFC’34-trainer Job Dragtsma baalde na afloop:,,Tja, we zijn dan toch niet goed genoeg. We komen snel op 1-0 en dachten het klusje wel even te klaren. Niet dus. We hadden vooral last van hun snelle spitsen. Al moeten we gewoon 3-1 maken en dan is het klaar. Dit gebeurt niet en die laatste treffer is dan natuurlijk curieus. Echt zonde, dit had niet nodig geweest.’’

Het begon nog zo goed voor AFC’34. Een kort genomen corner van Tom Groot werd door Sercan Yilmaz opgepikt en hard en hoog achter doelman Terry Bosma geschoten: 1-0. Zaanlandia stond erbij en keek ernaar; de Alkmaarders wilden het duel daarna vroegtijdig beslissen. Nadat de tweede treffer uitbleef, bleek AFC’34 alsnog kwetsbaar. Reino Kok vond doelman Wesselink op zijn weg en paar teller later raakte Burak Bulduk de paal.

De gelijkmaker diende zich al even aan en die kwam er ook, via een fraaie diepe bal op de snelle Jeremy Kho, die de bal oppikte en laag in de hoek schoot. Toch zette AFC’34 vlak voor de rust weer aan en via wederom een corner kwam de hernieuwde voorsprong. Brian-Paul Tesselaar verlengde via een hakbal achter zijn standbeen een laag ingebrachte bal van Sercan Yilmaz tot doelpunt: 2-1.

Zaanlandia wilde niet opgeven en kwam fris de kleedkamer uit. Een minuut na rust werd spits Reino Kok tegen de vlakte gelopen, Burak Bulduk benutte feilloos de toegekende strafschop.

Vervolgens ontspon zich een open wedstrijd met veel strijd, waarbij het in beider defensies regelmatig piepte en kraakte. Jeremy Kho was een paar keer op snelheid dreigend en Burak Bulduk zelfs dichtbij de 2-3. Doelman Wesselink redde op zijn lage schuiver. Aan de kant ander kreeg AFC’34 via Brian-Paul Tesselaar nog een enorme kans op de 3-2; De Alkmaarse topschutter speelde zich fraai vrij, maar schoot vervolgens van dichtbij hard over. Tien minuten daarvoor werkte Zaanlandia-verdediger Reduan Magouz in paniek een bal bijna tot achter zijn eigen doelman.

Een gelijkspel lag in de lijn der verwachtingen, maar een curieuze diepe bal van Sander Rijser bepaalde anders. Zaanlandia speelde zich via de winst nagenoeg veilig; AFC’34 keek vooraf zelfs naar opdoemende kansen op een periodetitel. Een nederige pas op de plaats was na afloop het gevolg.

AFC’34: Wesselink; Koenders, Aykan, Staal (81. Hulskes) , I. Yilmaz; Ben Salah (68. Snijders), Van Sluis, Riemersma, Groot; S. Yilmaz en Tesselaar.

Zaanlandia: Bosma; Kesser (46. El Abbassi), Rijser, Meijer, Maghouz; De La Porte (46. Savastano), De Graaf, Bulduk (73. Dompig), D. Kho; Kok en J. Kho.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen