Oud-AZ’er velt AZ, dat kans op kans mist en in bizarre slotfase verliest [video]

Alkmaar

Na zes opeenvolgende thuisoverwinningen kreeg AZ zaterdagavond tegen middenmoter ADO Den Haag een enorme opdoffer. Het miste kans op kans, kwam op een 0-2 achterstand, kwam in de slotminuten zowaar toch nog terug tot 2-2 en verspeelde vervolgens dat punt toch nog in blessuretijd. Sheraldo Becker scoorde in de slotseconden: 2-3.

Zo dompelde Becker AZ in rouw en liet hij het thuispubliek in vertwijfeling achter. De toeschouwers hadden juist euforisch de late gelijkmaker van AZ begroet en hoopten op een mirakel: alsnog een winnend doelpunt van AZ. Maar dat viel dus juist aan de andere kant. De alles-of-niets-speelwijze had AZ naast ADO gebracht, maar werd de ploeg daarna alsnog fataal.

ADO Den Haag was op 0-2 gekomen door twee doelpunten van een oud-speler van AZ: Erik Falkenburg. De aanvallende middenvelder, die tussen 2010 en 2013 tweeënhalf jaar voor AZ speelde, kopte twee keer raak op aangeven van Abdenasser El Khayati.

Oud-AZ’er velt AZ, dat kans op kans mist en in bizarre slotfase verliest [video]
De 0-1 van Erik Falkenburg (niet zichtbaar), die de bal langs AZ-verdediger Svensson en keeper Bizot heeft gekopt.
© Foto ANP

De 0-1 maakte Falkenburg na een half uur (na een corner), de 0-2 volgde direct na rust na een gewone voorzet. El Khayati was op zijn dooie gemak langs de slap verdedigende Adam Maher gelopen, waarna hij de tijd had om zijn voorzet op het hoofd van Falkenburg te leggen.

De 0-2 na 47 minuten was totaal niet in lijn met het wedstrijdbeeld en dat kon AZ zichzelf aanrekenen. Het had voortdurend aangevallen en had in de eerste helft genoeg kansen gehad om op voorsprong te komen of, na de 0-1, op gelijke hoogte te komen. Keer op keer ging het mis. De ene keer stuntelig, de andere keer door pech of onkunde.

Dat probleem is niet van vandaag of gisteren, maar dit keer was het soms wel heel pijnlijk om te zien. Het was dit keer bovendien fataal, want AZ verloor er de wedstrijd door. Pas in de laatste vijf minuten wist het nog wel te scoren, via invaller Albert Gudmundsson. De IJslander scoorde twee keer en leek daarmee toch nog een punt te redden voor AZ. Waarna dus die fatale counter van ADO Den Haag via de snelle Becker volgde. Becker passeerde Maher en Koopmeiners en rondde uitstekend af.

De derde plaats moet AZ nu maar even uit het hoofd zetten. De vierde plaats vasthouden zal waarschijnlijk nog lastig genoeg worden in de slotfase van het seizoen. Er zijn na dit weekeinde nog vier speelronden te gaan.

AZ-ADO Den Haag 2-3

32. Falkenburg 0-1, 47. Falkenburg 0-2, 85. Gudmundsson 1-2, 90+. Gudmundsson 2-2, 90+. Becker 2-3.

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons