Premium

Column Ontmoetingen: Koninklijk jacht De Groene Draeck ontmoet Amaliabrug

Column Ontmoetingen: Koninklijk jacht De Groene Draeck ontmoet Amaliabrug
© Foto Kees Gravesteijn

Amalia ontmoet De Groene Draeck. Dat is in het kort de boodschap van de foto die Kees Gravesteijn (91) woensdagochtend maakte op de Zaan.

Ter hoogte van de meelfabriek Meneba lag de val van de nieuwe Amaliabrug schuin in de kranen toen onverwacht het privéjacht van prinses Beatrix passeerde. Vanaf de steiger voor zijn huis aan de Wormerringdijk richtte Gravesteijn zijn telelens naar Meneba en toucheerde het moment waarop deze onverwachte maar koninklijke ontmoeting plaatsvond. De draak digitaal gevangen.

Kees is niet van de computers dus de foto naar de krant mailen gaat niet lukken. Kees is wel van vrachttransport, van watersport, van jachthavens, van film en fotografie. Maar de foto kan wel door de trotse maker afgedrukt op zijn Canon Selphy tot een handzame, kleurige afdruk: het bewijs. Opgehaald door een verslaggever.

Zie de foto hieronder.

Column Ontmoetingen: Koninklijk jacht De Groene Draeck ontmoet Amaliabrug
De Groene Draeck ontmoet de Amaliaburg
© Foto Kees Gravesteijn

Of prinses Beatrix aan boord was weet Kees niet. Hij is niet langsgegaan. ,,Ze komt toch ook niet bij mij”, zegt hij lachend.

Fotografie zit hem in het bloed, van jongs af aan fotografeert en filmt hij, net als zijn vader. Begonnen met glasdruk, 6x9 negatieven, via zwartwit naar kleur. Zwartwit vindt hij mooier, tenminste om zelf af te drukken. Toevallig vond hij, in een speurtocht naar oude familiefoto’s, vandaag net een map verloren gewaande originele gesigneerde scheepvaartopnamen van Theo Kampa, watersportfotograaf. Prachtig materiaal.

In een notendop verhaalt hij over zijn leven: over de bijna vier miljoen kilometers die hij heeft gereden. ,,Allemaal met Mercedes gedraaid”, zegt de transporteur. In 1948 heeft hij meegedaan aan de Olympische Spelen (’zesde geworden, met de pest in’); hij zat tot 1954 in het kanoteam. Hij had ook een jachthaven achter zijn huis. Zijn zoon woont naast hem, ’ aar die heeft het hartstikke druk nu’. Samen scannen ze oude foto’s. ,,Hij doet het, ik zeg het.”

Wil je nog een foto van jezelf, vraagt Kees en richt de lens. Geheugenkaart eruit, printertje weer aan. Een mooi aandenken aan Kees (,,Cees met een K.”) Misschien had ik hem moeten laten signeren, net als Kampa.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen