Bedreiger van platform Rust bij de Kust blijkt baanofficial van Circuit Zandvoort

De ’nekschot’-reactie blijkt afkomstig van een baanofficial van Circuit Zandvoort.© Facebook

Henk Runhaar
Zandvoort

Platform Rust bij de Kust, dat zich verzet tegen terugkeer van de Formule 1 op Circuit Zandvoort, is bedreigd door een baanofficial van het circuit. Dat meldt voorzitter Karel van Broekhoven, die van de bedreiging aangifte deed bij de politie.

’Dat alle leden van die huilende club even een nekschot krijgen. Circuit ligt er al langer dan dat al die mensen leven’, schreef de man in een reactie bij een bericht over Rust bij de Kust op de Facebook-pagina van de Zandvoortse Courant.

Uitbrander

Volgens Haarlemmer Van Broekhoven nam de politie de zaak niet al te hoog op. „’Dit soort dingen gebeurt zo vaak, daar zullen we de officier van justitie maar niet mee lastig vallen’, kreeg ik te horen.” Toch zocht de politie de baanofficial op, vertelt Van Broekhoven. „Hij is opgespoord en heeft een uitbrander gekregen. Daar was hij erg van onder de indruk. Het bleek een brave huisvader die nog nooit zoiets had gedaan.”

Lees ook: Wie in Zandvoort durft nog over het circuit te klagen?

In opdracht van circuitdirecteur Robert van Overdijk wordt de vrijwilliger voor onbepaalde tijd geweerd van de Zandvoortse baan. De man werkt voor de stichting Officials Club Automobielsport die in totaal zo’n driehonderd vrijwilligers heeft die voor de veiligheid zorgen op en rond Circuit Zandvoort.

Van Overdijk wil de official alleen een tweede kans geven als hij zijn welgemeende excuses aanbiedt. „De heer Van Broekhoven moet er een goed gevoel bij hebben. Dat bepaalt of we deze ervaren vrijwilliger hier nog toe zullen laten.’’

Gepassioneerd

De circuitdirecteur beseft dat hij te maken heeft met gepassioneerde vrijwilligers, die snakken naar terugkeer van de Formule 1. „Dit voorval wordt binnenkort besproken op de startbijeenkomst voor het nieuwe seizoen voor alle baanofficials. Dit is totaal ongepast en onacceptabel. Over de Formule 1 mag iedereen in dit land zijn mening over hebben. Dat hebben we maar te accepteren.”

Rust bij de Kust en Karel van Broekhoven liggen voortdurend onder vuur, zeker op sociale media. Van de inhoud van een dreigende e-mail kregen verschillende leden van het platform buikpijn, vertelt Van Broekhoven. „De politie heeft ons geadviseerd al dit soort reacties op te sparen.” De politie meldt desgevraagd dat ’per zaak wordt bekeken wat nodig is’.

Lees ook: Commentaar: Tegen F1-racen in de duinen zijn is minder gek dan tegenstanders bedreigen met een nekschot

Emotierijk dorp

Burgemeester Niek Meijer merkt dat de Formule 1 voor spanningen zorgt in Zandvoort. „We zijn een emotierijk dorp. Je weet dat veel mensen hier hun hart verpand hebben aan het circuit. Dat is zo gegroeid.” Volgens hem heeft het geen zin om mensen ’die in hun emotie doorschieten’ strafrechtelijk aan te pakken. „Het gaat erom dat het wordt rechtgezet, dat iemand oprecht ’sorry’ zegt.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen