Geen straf voor Alkmaarder die in Obdam zijn eigen moeder met messen te lijf ging

Geen straf voor Alkmaarder die in Obdam zijn eigen moeder met messen te lijf ging
Obdam

De 29-jarige Alkmaarder W. V. die op 29 december in zijn ouderlijk huis in Obdam in een psychose zijn moeder met messen te lijf ging is ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De moeder van V. kreeg vuistslagen op haar hoofd en liep steekwonden op in de hand waarmee ze haar hals beschermde. De rechtbank stelde vast dat er sprake was van een poging tot doodslag. Maar de zoon werd op advies van gedragsdeskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij werd dientengevolge ontslagen van alle rechtsvervolging. Wel bevalen de rechters een behandeling in een psychiatrische kliniek. V. had eerder ook al last gehad van psychoses.

Deze keer had hij de dag na de aanval verklaard dat hij stemmen had gehoord die zeiden dat zijn moeder een al zevenhonderd jaar levende kunstmatige intelligentie was die uit haar lijden verlost moest worden.

De moeder was die dag door de vader van V. ontzet en had aangifte gedaan. Niet om haar zoon te laten straffen, maar om hem te laten behandelen. V. zei dat hij al eerder tevergeefs om hulp had gevraagd. Hij vond het prima om een klinische behandeling te ondergaan. De rechtbank deed direct uitspraak, zodat die opname zo snel mogelijk kan plaatsvinden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons