Driehoek Amsterdam wil gesprek met Ajax-aanhang

Driehoek Amsterdam wil gesprek met Ajax-aanhang
AMSTERDAM

Bij het politieoptreden rond de Champions League-wedstrijd Ajax-Juventus (1-1) zijn woensdag zaken misgegaan, ondanks vooraf gemaakte afspraken die helder waren. Dat zeggen de korpschef van de politie, de hoofdofficier van justitie en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam (samen de driehoek).

,,Doel was om een zogenoemde Entrada met fakkels en vuurwerk te voorkomen, vanwege de gevaren voor betrokkenen, maar de uitvoering hiervan door de politie is niet goed verlopen'', zo staat in een gezamenlijke verklaring. Politie en gemeente spreken van ,,een onbedoelde provocatie door het gebruik van een waterwerper.''

,,Er is met zwaar vuurwerk, straatklinkers en putdeksels naar de politie gegooid. Daardoor zijn acht politieagenten gewond geraakt en zijn er 75 aanhoudingen verricht.''

De mobiele eenheid richtte waterkanonnen op supporters, onder wie kinderen en mensen in rolstoelen. ,,De driehoek gaat op korte termijn het gesprek aan met vertegenwoordigers van de Ajax-aanhang. Ook wordt onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van waterwerpers'', aldus de gemeente in een verklaring.

,,Gebruik van (zwaar) vuurwerk in een opeengepakte mensenmassa tijdens een Entrada levert een gevaarlijke en onoverzichtelijke situatie op'', aldus de driehoek. Die verwijst naar de wedstrijd van Ajax tegen Dinamo Kiev waarbij in augustus drie gewonden vielen, voertuigen beschadigd raakten en grote rookoverlast ontstond tijdens een Entrada.

Een voor zaterdagmiddag geplande demonstratie bij de ambtswoning van burgemeester Halsema wordt op dringend advies van de politie verplaatst naar het plein voor het Amsterdamse stadhuis. Het zou onder meer gaan om een ludieke actie van demonstranten met waterpistolen. Via sociale media wordt opgeroepen om te komen protesteren.

Meer nieuws uit Ajax

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons