Commentaar: Tegen F1-racen in de duinen zijn is minder gek dan tegenstanders bedreigen met een nekschot

Circuit Zandvoort gezien vanuit de lucht.© ANP / Dutchphoto

Rens Koldenhof

Het stond er echt op de Facebookpagina van de plaatselijke krant. ’Dat alle leden van die huilende club even een nekschot krijgen. Circuit ligt er al langer dan dat al die mensen leven’. Aan het woord een baanofficial van Circuit Zandvoort.

Gepassioneerd noemt de circuitdirecteur de vrijwilliger. Een brave huisvader die nog nooit zoiets gedaan had en daarom krijgt hij een tweede kans als hij excuses aanbiedt.

’We zijn een emotierijk dorp’, stelt burgemeester Niek Meijer van de badplaats ter verklaring van de bedreiging aan het adres van leden van actiegroep Rust bij de Kust die, in tegenstelling tot de meeste Zandvoorters, niet zit te wachten op de terugkeer van de Formule 1 op het duinencircuit. Strafrechtelijk aanpakken is niet nodig meent de burgervader, een oprecht ’sorry’ voldoet.

De burgemeester en circuitbaas eigenen zich een bevoegdheid toe waar ze geen recht op hebben. Alleen de slachtoffers mogen bepalen of een al dan niet welgemeend sorry volstaat. Het is helemaal niet zo gek dat mensen vraagtekens zetten bij nut en noodzaak van een energieverslindende sport als de Formule 1. Zeker wanneer de race moet plaats vinden aan de rand van een natuurgebied. Het is wel gek om die mensen te bedreigen. En zeker om dat te bagatelliseren.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.