Premium

Steeds meer potentiële medaillewinnaars uit Alkmaar; gemeente telt inmiddels twaalf RTC’s

De trainers en bestuurders van verschillende sportbonden na de ondertekening van de nieuwe overeenkomst voor de RTC’s op golfbaan de Sluispolder.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

Het is niet ondenkbaar dat Koen Verweij over een paar jaar een opvolger heeft als Alkmaarse winnaar van een gouden medaille op de Olympische Spelen. De regionale trainingscentra (RTC’s) in de gemeente leveren steeds meer talenten af. „Er wordt een topsportklimaat gecreëerd in Alkmaar”, vertelt coördinator Raymond Koen van het Olympisch netwerk.

Een RTC is bedoeld voor talentvolle sporters uit heel Noord-Holland. Het is te vergelijken met de jeugdopleiding van AZ. Net als de voetbalclub zijn verschillende sportbonden op zoek naar het beste talent voor de toekomst. En je vindt talent het beste door te vissen in een grote vijver, daarom zijn er over heel Nederland verschillende RTC’s, soms zelfs in elke provincie wel eentje. „Sporters kunnen als ze goed genoeg zijn daarna doorstromen naar een CTO (centrum voor training en opleiding) in bijvoorbeeld Amsterdam, Heerenveen of Papendal, waar ze worden klaargestoomd om als volwassene internationaal door te breken. De RTC’s zijn daarom bedoeld voor scholieren, al blijven sommige sporters tot hun 23e jaar trainen bij een RTC.’’

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen