Premium

Oudorper Stijn Spierings speelt met RKC Waalwijk tegen zijn oude club AZ: ’Wil in de eredivisie voetballen’

Oudorper Stijn Spierings speelt met RKC Waalwijk tegen zijn oude club AZ: ’Wil in de eredivisie voetballen’
Stijn Spierings voor RKC Waalwijk in actie tegen FC Volendam.
© Foto Orange Pictures/Patrick Leeflang
Oudorp

Stijn Spierings verruilde begin dit jaar Sparta voor RKC Waalwijk. Dat lijkt een flinke stap terug voor de 23-jarige Oudorper, maar in Brabant wordt hard gewerkt aan een toekomst in de top. Vrijdag ontmoet hij op sportpark De Kalverhoek in Wijdewormer de beloften van zijn oude club AZ. „We moeten winnen om in de race voor de play-offs te blijven.”

Spierings is inmiddels al een paar jaar weg uit Alkmaar, dus hij is nog niet vaak op het nieuwe trainingscomplex van AZ geweest. „En er spelen veel jongens in Jong AZ die ik ken, maar van mijn lichting zijn veel spelers al doorgestroomd naar een ander team. Joris Kramer zat bij mij in de ploeg en Des Kunst ken ik ook goed, maar voor de rest heb ik weinig contact meer met voetballers van AZ. Zo gaat dat in de voetbalwereld, iedereen is toch vooral met zichzelf bezig.”

Breda

De Noord-Hollander is wat dat betreft niet anders. Voor zijn carrière verhuisde hij eerst naar Rotterdam en nu woont hij met zijn vriendin en hond in Breda. „Dat bevalt me prima, voetballen in Waalwijk en wonen in het centrum van Breda. Het is alleen wat ver weg van mijn familie en vrienden, het is toch 1,5 uur rijden. In de buurt van Alkmaar heb je niet zoveel keus aan clubs; dan kom je naast AZ toch snel uit bij FC Volendam en Telstar, maar daar ben ik nog niet klaar voor, ik wil in de eredivisie voetballen.”

RKC Waalwijk speelde jarenlang op het hoogste niveau, maar de laatste paar seizoenen bivakkeerde het vooral onderin de eerste divisie. Dit seizoen, mede door de inbreng van Spierings, is er weer kans op het spelen van nacompetitie. Van de laatste 14 wedstrijden, werden er 8 gewonnen. „Het gaat goed, vanaf januari heb ik eigenlijk alle wedstrijden gespeeld en we hebben een hele leuke groep. In Waalwijk hebben ze echt plannen gemaakt om weer hogerop te komen, mede dankzij het geld dat de club voor de opleiding van Frenkie de Jong van FC Barcelona krijgt. Volgend seizoen ligt er bijvoorbeeld weer echt gras in het stadion.”

Op het middenveld van RKC komt Spierings ook een andere ex-AZ-er tegen; Akersloter Daan Rienstra. „Ik ben vooral blij met hem te spelen omdat hij zo goed is. En hij heeft ondanks bijgetekend (zie kader, red.). Hij wil zeker een standbeeld voor het stadion, want hij speelt al een paar jaar voor RKC en blijft nu nog twee jaar hier voetballen.”

De Oudorper, ooit door AZ gescout bij Kolping Boys, heeft zelf ook nog een contract voor een seizoen in Brabant. Op dit moment heeft RKC zich virtueel geplaatst voor de play-offs. Na 33 wedstrijden staat de club achtste en schuift het nog twee plekjes op omdat Jong PSV en Jong Ajax niet mogen promoveren.

Maar het is dringen geblazen voor de laatste plekjes in de nacompetitie, tot en met nummer 15 (Telstar) staan de clubs in de rij. De Velsenaren hebben maar 5 punten achterstand op RKC. „We moeten vanavond dus drie punten pakken om in de race te blijven. Ik heb de wedstrijd van Jong AZ tegen NEC gezien (4-0 winst), dus ik weet wat ik van ze kan verwachten, maar als wij ons spel blijven spelen, dan weet ik zeker dat we kunnen winnen.”

En voor de familie en vrienden van Spiering is het een mooi moment om hem aan te moedigen. „Kan ik eindelijk eens laten zien hoe we voetballen bij RKC.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen