Paasvee: Mesterij De Keinse levert slager Klaver een ’monsterstier’ op, met een ’goeie kop’ [video]

Mike Deutekom en Ed Dekker
Schagen

,,Een monsterstier.” Stef Klaver kijkt trots naar de topper van de Paasvee 2019. De jury kende geen twijfels over dit dier van plaatselijke Keurslagerij Arie Klaver en Zonen.

De winnaar is twee jaar en twee maanden oud en is het eerste kampioensresultaat van samenwerking tussen Klaver en Stal De Keinse, aan de rand van Schagen. Zeshonderd kilo schoon aan de haak, goed voor zeker vierhonderd kilo supervlees.

Stal De Keinse is de mesterij van André Bregman en Mirjan van Daalen (dochter van ondernemer Gilles van Daalen). ,,Sinds bijna twee jaar werken wij intensief samen”, glundert Stef. ,,Wij hebben nu zo’n twintig beesten staan bij De Keinse.”

De allerbeste stier. Rechts mester André Bregman, naast hem Stef Klaver.© Foto Peter van Aalst

Slachtrijp

Met negen dieren was Keurslagerij Arie Klaver en Zonen vertegenwoordigd op de Paasvee. Vader Arie en zoon Stef wisten dat de zwartbonte stier hoge ogen zou gooien. ,,Kort, dik”, zegt Stef Klaver over de kwaliteiten van de mannelijke kampioen. ,,Een mooie kop. En slachtrijp, precies op het goede moment. Goede bespiering. Echt superluxe.”

Voor Pasen ligt het kampioensvlees in de winkel. Zoals het hoort.

De keuringen trokken veel publiek. Onder hen Anthony Kitson, de Engelse slager die dit jaar toch niet met dieren mee deed aan de Paasvee. Wel had hij zijn personeel meegenomen, zodat de Paasveetentoonstelling een bedrijfsuitje werd.

Het lukte hem woensdsag niet om dieren te kopen voor zijn slagerijen in de omgeving van Middlesbrough. ,,Het lijkt wel of nu al geen zaken meer met ons willen doen vanwege de Brexit’’, grapte hij.

Brabander Roel Hendriks, de man van het mooiste dier.© Foto Peter van Aalst

Yvon Jaspers

Andere opvallende aanwezige was Boer Zoekt Vrouw-televisiepresentatrice Yvon Jaspers. Zij volgde met een filmploeg Marnix Knetemann. ’Boer Marnix’ is vleesveefokker en had jongvee ingezonden. Daarom mocht Jaspers als begeleidster mee de keuringsring in. Al gaf ze eerlijk toe zelf een beetje angstig te zijn van de dikbillen.

Roy Havermans van EG Slachterij Jos en Roy Havermans uit Wagenberg dacht vooraf stellig dat hij met zijn stier hoge ogen zou gooien. ,,Dat deed hij ook, maar hij werd tweede in zijn categorie. Maar we hebben niets te klagen’’, zegt hij terwijl hij wijst op een hele verzameling aan bekers en rozetten.

De prijzenkast op het bedrijf in Wagenberg heeft een metertje uitbreiding nodig. ,,We hebben het heel goed gedaan. We zijn met zestien dieren naar Schagen gekomen en veel zijn in de prijzen gevallen.’’

Al vroeg op de ochtend werd duidelijk dat de stier van Klaver hoge ogen zou gooien. Het dier werd door de kenners al snel getipt als winnaar in de categorie mannelijk slachtvee. Hij eindigde in deze categorie dan ook boven de stier van Havermans.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.