’Bijna-doodervaring verandert leven’: BDE-team houdt lezing in Den Helder

Den Helder

Een bijna-doodervaring (BDE) verandert iemands leven. Maar over die effecten is nog maar weinig bekend, stellen de organisatoren van een lezing, die woensdagavond 17 april in De Boerderij aan de Van Waardenburglaan wordt gehouden.

Catja de Rijk kreeg een BDE tijdens een hartstilstand, Mirjam Leféber maakte het mee tijdens een zeer diepe meditatie. Samen met onderzoeker Bob Coppes, die veel over het verschijnsel heeft geschreven, trekken ze als BDE-team door het land om lezingen te verzorgen. Ze hopen zo de kennis bij mensen uit de medische sector te vergroten, maar ook bij het ’gewone’ publiek.

Een BDE kan voor verwarring zorgen bij degene die het meemaakte, het kan gedragsverandering met zich mee brengen en een gevoel van isolement, omdat de omgeving het niet begrijpt.

De lezing heeft als ondertitel ’Een kijkje in waar we straks allemaal naartoe gaan’. Want dat het leven na de dood verder gaat, staat voor het drietal vast. ,,Nabestaanden vinden troost als ze tijdens de lezing de BDE-verhalen horen, het geeft duidelijkheid waar hun dierbaren nu zijn.’’

Volgens het team zijn er in Nederland zeker 600.000 mensen die een BDE hebben ervaren. Een bekende onderzoeker op dit gebied is cardioloog Pim van Lommel die er het boek ’Eindeloos bewustzijn’ over schreef. De lezing begint om acht uur, entree vijftien euro.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.