Premium

Al 1800 handtekeningen tegen kampeerhuisjes in Het Twiske

Al 1800 handtekeningen tegen kampeerhuisjes in Het Twiske
Het Twiske aan de kant van Oostzaan.
© Hans van Weel
Oostzaan

Een online petitie tegen kampeerhuisjes in Het Twiske in Oostzaan is binnen vijf dagen ruim 1800 keer ondertekend.

‘Geen rolkoffers in het Twiske!’, is de slogan waarmee de initiatiefnemers hun protest aan de man brengen. Zij willen niet dat er aan de rand van de Stootersplas een camping met 25 plaatsen voor ecolodges, campers en safaritenten komt. De kampeerhuisjes zouden er het hele jaar door mogen staan. Dat betekent het jaar rond verstoring van de natuur, vrezen de organisatoren van de petitie. Ook ‘s winters als er tienduizenden smienten op de plas verblijven. Het Twiske is een Europees beschermd Natura 2000-gebied.

De camping komt er alleen als het verbod op overnachtingen in het Twiske wordt geschrapt. Als dat gebeurt, is volgens de initiatiefnemers het hek van de dam, . Zo wil Welcome to the Future graag een meerdaags festival met kampeermogelijkheden worden.

De handtekeningenactie ging zaterdag online op www.petities.nl. Hij is opgezet door de Partij voor de Dieren Amsterdam / Zaanstad / Noord-Holland, de stichting Hart voor het Twiske en het platform Twiske Geen Pretpark. De stichting Hart voor het Twiske volgt sinds 2012 de ontwikkelingen in het recreatiegebied kritisch. Het Oostzaanse platform Twiske Geen Pretpark werd in 2007 opgericht toen er plannen opdoken voor een grootschalige camping annex golfbaan.

Lees ook: Petitie tegen komst camping in het Twiske: actiegroepen willen geen ’vakantiedorp’

Het vakantieparkje heeft de instemming van het recreatieschap Twiske-Waterland. Dat heeft al in 2012 toestemming gegeven voor deze toevoeging bij het restaurant en de botenverhuur van ondernemer Katje Kapteijns.

Maar binnen de gemeenten groeit de weerstand. Landsmeer heeft al zijn grote zorg uitgesproken. De gemeenteraad van Oostzaan heeft een vergadering over het vakantieparkje uitgesteld naar maandag 15 april om meer informatie te kunnen verzamelen. Het is aan deze gemeente al dan niet het bestemmingsplan voor het Twiske te wijzigen en overnachten mogelijk te maken. In de gemeente Zaanstad zijn GroenLinks en de Partij voor de Dieren ‘zeer verontrust’.

Als Oostzaan het bestemmingsplan aanpast, moet de provincie nog toestemming verlenen. Daarvoor wordt eerst getoetst wat de gevolgen voor het natuurgebied zijn.

Lees ook: Camping Twiske wil volgend jaar open

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen