Premium

Direct aan de slag in de ouderenzorg, nooit meer naar school en toch een erkend diploma: Vivium start met de nieuwe opleiding Zorgprofessional+

1/3
Naarden

Zorgprofessional+. Dat is de naam van een nieuwe zorgopleiding, bedacht en opgezet door projectleiders Anja Brugman (adviseur Leren & Ontwikkelen bij Vivium Zorggroep) en Corien Schaap (docent en loopbaanbegeleider MBO College Hilversum). De beroepsopleiding is bedoeld voor mensen van alle leeftijden die aan de slag willen in de ouderenzorg. „We gaan weer onze eigen mensen opleiden”, zegt Anja Brugman.

Ze gaat er eens goed voor zitten in het restaurant van Naarderheem, een van de locaties van Vivium. Hier in Naarden zit onder meer de Geriatrische Revalidatie Zorg Naarderheem, een van de grootste centra in de regio, vertelt Anja Brugman met enige trots. En het is ook een van de plekken binnen Vivium waar de toekomstige studenten aan de slag gaan.

Geen school

Groot verschil met de bestaande zorgopleidingen is het gegeven dat studenten helemaal niet meer naar school gaan. „We hebben gemerkt dat een verplichte dag of periode naar school – zoals gebruikelijk in een mbo-opleiding - voor veel studenten een obstakel is om in de zorg aan de slag te gaan. Dat bezwaar speelt soms bij jongeren die net van het vmbo afkomen, maar soms ook bij 25-plussers of vijftigers die willen zij-instromen. Het zijn vaak echte doeners, handen uit de mouwen, aanpakken. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de opleiding Zorgprofessional+ helemaal intern te gaan verzorgen.”

Erkend diploma

In september gaan de eerste studenten van start. Allen zullen, na het doorlopen van de opleiding, een regulier erkend mbo-3 diploma (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg/Maatschappelijke Zorg) op zak hebben. Anja Brugman: „Later willen we daar de optie mbo 2 en mogelijk ook mbo 4 aan toevoegen.”

Dat er een compleet nieuwe opleiding nodig is, naast de bestaande mbo-opleidingen BBL- (werken en leren) en BOL (leren en stage) - staat voor haar als een paal boven water. „Weet je, de laatste jaren is er zo bezuinigd in de zorg. Er is volop ingezet op handen aan het bed, aan de pan en aan de dweil, en veel minder in het opleiden van eigen zorgprofessionals. Dat is grotendeels uitbesteed aan de scholen. Gevolg: de verschillende zorgaanbieders vissen met z’n allen in dezelfde vijver. Door nu in te zetten op eigen kweek, door het klaslokaal in huis te halen, hopen we zo de vijver weer te vullen.”

Flexibel

Wie begint aan Zorgprofessional+ werkt en leert niet alleen álle dagen van de week binnen de verschillende afdelingen van Vivium (revalidatie, wonen met zorg en verpleeghuis voor mensen met dementie), de student heeft na het afronden van de opleiding gegarandeerd een baan binnen de ouderenzorg, gaat Anja Brugman verder. Vernieuwend zijn ook de flexibele leertrajecten. „Betekent: heb je al ervaring op bepaalde zorgonderdelen, dan passen we je programma aan. Zo kan de opleiding voor sommigen één jaar duren, terwijl anderen er drie jaar voor moeten uittrekken. Daarbij word je als student onderdeel van het team. Ook nog goed om te melden: studenten kunnen na 2 september iedere maand instromen. Zodra ze met de opleiding starten krijgen ze ook salaris, dat is zeker voor de iets oudere studenten belangrijk.”

Informatiebijeenkomst

Woensdag 10 april zijn bijeenkomsten over de opleiding Zorgprofessional + in Naarderheem in Naarden van 10.30 – 12.00 uur en in Hogewey in Weesp van 13.30 - 15.00 uur. Meer bijeenkomsten volgen later. Alle info: www.vivium.nl/zorgprofessionalplus

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen