Jagers turven vooral meer brandganzen langs dijken in West-Friesland

Jagers turven vooral meer brandganzen langs dijken in West-Friesland
Ganzen langs de Onderdijk.
© Foto Holland Media Combinatie
Onderdijk

Verbazing bij de jagers van de Wildbeheerseenheid Noorder-Koggenland, tijdens de jaarlijkse voorjaarstelling: De Rosse Stekelstraat kwam zowaar in beeld. Die eendensoort hoort eigenlijk in Amerika thuis, waar hij ondiep water opzoekt.

De jagers hebben in grote delen van West-Friesland een dag lang alle voorkomende diersoorten geteld. Op die manier kunnen de trends in de bezetting van het wild worden bijgehouden. Daarom werd nu gewapend met een verrekijker gekeken naar de aanwezigheid van de haas, konijn, houtduif, wilde eend, fazant of zelfs de patrijzen.

Daarnaast werd ook een faunatelling gehouden: daarbij wordt vooral gekeken naar de aanwezigheid van allerlei vogelsoorten. Opmerkelijk is dat de grauwe gans lijk te zijn verdwenen richting de stiltegebieden. Verder is het aantal brandganzen langs de IJsselmeerdijken enorm toegenomen.

De telgegevens worden gebruikt voor het opstellen van faunabeheerplannen. Wanneer de populatie het toelaat, kan de jager in het najaar een aantal dieren van de populatie in zijn of haar jachtveld schieten om op te eten.

Wat betreft de schadelijke soorten als kauwen, kraaien, eksters en Vlaamse gaaien, zien de jagers dat deze groep floreert. Deze zetten het voortbestaan van weide- en zangvogels onder druk, omdat zij eieren, broedsel en zelfs ouderparen eten.

Daarnaast is het aantal katten in de vrije natuur opvallend hoog, aldus de vereniging.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons