Straks ook met de veerboot naar de Marker Wadden

Uitzicht vanuit de hoge uitkijktoren

Uitzicht vanuit de hoge uitkijktoren© foto hollandmediacombinatie

De gloednieuwe uitkijktoren

De gloednieuwe uitkijktoren© foto hollandmediacombinatie

1 / 2
Merlin Mulder
Lelystad

Eiland de Marker Wadden is vanaf eind april ook bereikbaar per veerboot. Vanaf 20 april varen speciale boten van Bataviahaven in Lelystad naar het nieuwe eiland.

Het was al mogelijk om zelf met een boot naar het eiland te varen en daar aan te leggen, maar nu kan ook iedereen naar de Marker Wadden. Eerst vaart er wekelijks een boot, maar vanaf de meivakantie wordt er vaker gevaren. Er kunnen maximaal tweehonderd bezoekers per keer mee op de boot. Een kaart voor de veerdienst kost tussen de vijftien en twintig euro en is te boeken via de website van Natuurmonumenten.

Marker Wadden in het Markermeer bestaat uit meerdere eilanden, maar slechts een is toegankelijk voor bezoekers. De rest is natuurgebied. Ook het bezoekerseiland is natuurgebied en is zo ingericht dat er veel vogels te zien zijn, vanuit speciale kijkhutten bijvoorbeeld. Er kan gewandeld worden en er worden rondleidingen gegeven. Een deel van het eiland is toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Er is nog geen horeca op het eiland aanwezig. Er zijn daar wel plannen, maar het eiland is nog in aanbouw. Er mag ook op de stranden gerecreëerd worden en er zijn plannen voor een kleine camping.

Natuurbeheerder Natuurmonumenten organiseert de boottochten, maar verschillende rederijen werken hier aan mee. De Volendamse rederij de Markenexpress vaart bijvoorbeeld vanaf september van Lelystad naar het eiland. Voorlopig organiseert Natuurmonumenten alleen vaartochten vanuit de haven van Lelystad, maar er volgens de natuurbeheerder is het ook zeker een wens om in de toekomst vanuit Noord-Holland te gaan varen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen