Wooncoach helpt oudere huurders met ’verhuisangst’

Wooncoach Bianca van der Burgt helpt Hilversummer Jack Kriek met zijn verhuizing.
© foto studio kastermans/leon dakkus
Hilversum

De wooncoach, die huurders van 65-plus adviseert over passend en prettig wonen, is volgens de Alliantie een succes.

Twee jaar geleden startte de woningcorporatie met de gemeente Huizen een proef met twee coaches. Inmiddels zijn ook in Hilversum, Eemnes en Soest wooncoaches actief, ook corporaties Dudok Wonen en Het Gooi en Omstreken zijn aangehaakt. De bedoeling is om de wooncoach snel in de hele regio te introduceren.

De zorgwereld verandert, mensen moeten langer zelfstandig blijven wonen en de corporaties merkten dat bij senioren een lage bereidheid is om te verhuizen. Ze missen vaak goede informatie en zien beren op de weg bij een verhuizing naar een woning die beter bij hun levensfase past. „Ze zijn bang dat ze op kosten gejaagd worden omdat hun huis terug in oude staat moet. Die strenge regel geldt in de meeste gevallen niet meer”, zegt Colette Laddé woordvoerder van de Alliantie.

Wijk voor wijk worden senioren uitgenodigd voor een gesprek over hun woonsituatie, wensen en de verhuismogelijkheden. In Huizen zijn tot nu toe 354 huurders aangeschreven. Met 93 van hen zijn gesprekken gevoerd en dat heeft tot zeventien verhuizingen naar een beter passende woning geleid. Meestal een kleinere woning en gelijkvloers. In de Hilversumse Meent zijn onlangs de 428 huurders van 65-plus benaderd. Van hen hadden er 70 behoefte aan een gesprek.

Bianca van der Burgt, wooncoach van de Alliantie in Hilversum, benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen uit hun huis te zetten. „Woon je nog prettig, dan blijf je er natuurlijk gewoon wonen. We kunnen ook adviseren over aanpassingen in huis of inschrijven bij Woningnet.” De wooncoaches verzamelen door de gesprekken die zij voeren bij de huurders thuis een schat aan informatie, ook voor de gemeenten, over woonbehoeften van oudere inwoners. „Als er zorgen zijn over het welzijn van huurders kan de wooncoach daar melding van doen”, vult Van der Burgt aan. Bijkomend positief effect van de wooncoaches is dat er doorstroming op de woningmarkt ontstaat.

Hilversummer Jack Kriek (77) verruilt na 45 jaar zijn huurwoning in de Hilversumse Meent voor een gelijksvloers nieuwbouw appartement. Wooncoach Bianca van der Burgt gaf hem het zetje.

Meer nieuws uit Gooi

Video uitgelicht