Premium

Handbalsters Volendam na nederlaag tegen ZAP in achtervolging

Handbalsters Volendam na nederlaag tegen ZAP in achtervolging
Het ging er tijdens ZAP-Volendam regelmatig stevig aan toe. Hier probeert Priscilla Bergman de thuisploeg van scoren af te houden.
© Foto George Stoekenbroek
Handbal

In Breezand werd een slag verloren, maar de nederlaag tegen ZAP (29-23) had geen gevolgen voor de oorlog. De handbalsters van Volendam, sprak trainer Ruud van den Broeck, hadden in de nacompetitie voor promotie naar de eredivisie een nederlaag op verplaatsing ingeschat. Hooguit vond de coach daarom dat met dat verlies de druk op de uitwedstrijd tegen Kwiek was toegenomen.

Het was de tweede zeperd in drie onderlinge ontmoetingen. Door onder meer begin van dit kalenderjaar met 25-26 bij Volendam te winnen, effende de Polderse nummer zes van de competitie alsnog de weg naar de nacompetitie. Maar vooral sinds de eerste kennismaking, die Volendam met 24-32 won, is er iets veranderd in Breezand. Daarom vindt Van den Broeck dat het ’calimerogedrag’ bij ZAP ook wel een keer mag stoppen.

Met name coach Arthur Langedijk moet het verduren als hij zijn ploeg in de rol van underdog blijft manoeuvreren. ,,Wie met twee zeges bovenaan staat in de poule, moet een keer zijn ware gezicht laten zien. Al blijf ik erbij dat wij, maar ook Kwiek, kwalitatief beter zijn.’’

Dat die kwaliteit zaterdag niet in de eindstand tot uiting kwam, kon Van den Broeck wel verklaren. Zijn speelsters lieten tijdens de wedstrijd twee gezichten zien. Het jeugdige ZAP opende en de meer ervaren bezoekende ploeg nam het bij 5-3 over en liep in een ruk door naar 5-9. Maar het was geen marge die voor Volendam een kussentje in de rug was. Bij 11-10 was de thuisclub, waar Kim Molenaar in totaal vijftien keer raak vuurde, terug aan de macht. En dat veranderde, na 13-12 halverwege, ook in de tweede helft niet meer. Vanaf 23-19 was de wedstrijd gespeeld.

Niet toevallig miste Volendam toen al Sabrina van der Mast, die na een confrontatie met Femke de Vries geblesseerd het veld had verlaten. De cirkelloopster van ZAP kreeg direct rood, wat Van den Broeck in tegenstelling tot Langedijk heel goed kon begrijpen. De coaches verschilden niet alleen hier over het hoe en wat van mening. ,,We moeten het nog aanzien, maar Sabrina kan er zomaar een paar weken uitliggen’’, analyseerde de baas van Volendam de consequenties.

Het uiteindelijke verlies dat van een maximaal gat bij 29-22 nog met een treffer werd verkleind, hing hij er niet aan op. Het verlies had zijn ploeg toch vooral aan zichzelf te wijten, door niet genoeg te doen waar Volendam goed in is. Individuen op eigen houtje lieten het collectief met hun acties in de steek. Dat gaf ZAP, waar keepster Zoë Bron wél bepalend was door ballen tegen te houden, gelegenheid te profiteren.

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen