Millimeterwerk kost FC Volendam overwinning op ’saaiste club van de eerste divisie’

1/2
Oss

Tegen de misschien wel saaiste club van de eerste divisie zat het FC Volendam vrijdagavond niet mee. Eén doelpunt zou genoeg zijn geweest in de wedstrijd tegen TOP Oss (0-0) en dat ene doelpunt maakte FC Volendam ook eigenlijk. Cas Peters tikte kort na rust in op aangeven van Rodney Antwi, maar de goal werd afgekeurd omdat de bal volgens de scheidsrechter over de achterlijn was gegaan tijdens de knappe actie van Antwi. Millimeterwerk was het.

De frustratie bij Volendam was groot. Iedereen was ervan overtuigd dat de bal helemaal niet over de achterlijn was geweest - en ze werden daarin gesteund door verdedigers van TOP Oss. Direct na afloop bekeek trainer Hans de Koning de beelden. Hij baalde, maar berustte in de afloop. ,,Tuurlijk is dat klote. Maar we hebben ook twee, drie kansen gehad die je gewoon moet maken.’’

Weer geen overwinning dus voor FC Volendam, dat daardoor zonder perspectief onder in de ranglijst blijft bivakkeren.

Enzo Stroo

Als gebaar naar de tegenstander en ter promotie van de eigen club neemt FC Volendam altijd enkele presentatiegidsen mee naar uitwedstrijden. Zo lagen er ook bij TOP Oss wat exemplaren op tafel. Grappig: op de cover van de presentatiegids staat Enzo Stroo, de aanvaller die nu het shirt van TOP Oss draagt.

Stroo liet in de winterstop zijn contract bij FC Volendam ontbinden en vond onderdak bij TOP Oss. Vrijdagavond stond hij er in de basis, vooral dankzij de afwezigheid van de geschorste clubtopscorer Huseyin Dogan.

Erg schamel

Stroo is terechtgekomen bij een club die boven in de middenmoot meedraait, maar waar de liefhebbers van spektakel niet hoeven te gaan kijken. TOP Oss is namelijk de saaiste ploeg van de eerste divisie, afgaande op het aantal doelpunten dat is gemaakt in de wedstrijden van de club.

Tot de wedstrijd van vrijdagavond had TOP een doelsaldo van 37-38. Erg schamel dus na 32 wedstrijden. Bij geen enkele andere club vallen zo weinig treffers.

Speelwijze

Wellicht heeft de speelwijze – met vijf verdedigers – ermee te maken. Ook voor FC Volendam (dat Marco Tol en Gijs Smal vanwege blessures moest missen) was het even zoeken hoe het daar het best mee om kon gaan.

Het draaide eropuit dat ook Volendam met vijf verdedigers ging spelen, waarbij middenvelder Kevin Visser die vijfde man was – al zullen trainers altijd zeggen dat het eigenlijk een systeem met drie verdedigers is, omdat de backs heel ‘hoog’ staan.

Hoe dan ook, de lijn van saaie TOP-duels werd vrijdagavond doorgetrokken. Opwindende momenten waren vooral voor rust schaars. Boy Deul schoot namens Volendam net over, en namens de thuisploeg was Bryan Smeets op slag van rust dicht bij een doelpunt.

Keeper Mitchel Michaelis redde goed op het gevaarlijke schot van Smeets. Tussendoor vroeg Stroo een keer om een strafschop na een onschuldig duelletje, maar zijn verzoek werd terecht weggewuifd.

Blessure Michaelis

De goede redding van Michaelis was zijn laatste belangrijke actie van de wedstrijd. De keeper moest een kwartier na rust naar de kant, omdat zijn schouder uit de kom was geschoten bij een duel. Hij werd vervangen door Jordi van Stappershoef.

Trainer Hans de Koning had inmiddels in de rust ook al een wissel toegepast. Linksback Mo Betti moest plaatsmaken voor de wat meer aanvallend ingestelde Anthony Berenstein. Het sierde Volendam, dat het er nog wat van wilde maken terwijl het eigenlijk niets meer te winnen heeft in de slotweken van het seizoen.

Op de paal

Een beloning bleef helaas uit, ondanks enkele goede kansen. Eerst was er dus de pech dat het doelpunt van Peters werd afgekeurd en daarna wilde het bij kansen voor Jari Vlak, Robin Schouten en Rodney Antwi net niet lukken.

Vlak schoot over, Schouten rakelings naast en Antwi trof de paal. De linkerspits had de bal beter breed kunnen leggen op de inkomende Peters.

TOP Oss-FC Volendam 0-0

TOP Oss: Koeman; Asmelash, Piqué, Nieveld, Stuy van de Herik, Fleuren; Janssen, Kaak, Smeets; Ladan (88. Van den Biezen) en Stroo (69. Overgoor).

FC Volendam: Michaelis (61. Van Stappershoef); Schouten, Evers, Baly, Betti (46. Berenstein); Visser, Deul, J. Vlak; Doodeman (75. Kaars), Peters, Antwi.

Meer nieuws uit FC Volendam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons