En de nieuwe naam voor Heerhugowaard - Langedijk is... Dijk&Waard

Arie Bergwerff
Dijk& Waard

’Langewaard! Of toch niet?’ schreven we vorige week zaterdag in deze krant. Dat was de plaatsnaam voor de nieuwe fusiegemeente Langedijk/Heerhugowaard, waarvoor zich in de voorronde een bescheiden meerderheid aftekende. De lezer (m/v) werd gevraagd een voorkeur uit te spreken voor een van de zes ’winnende’ namen uit de voorronde. En Langewaard, de aanvankelijke koploper, wordt het wat u betreft dus niet. De nieuwe gemeente mag, wat u betreft, op 1 januari 2022 verder als Dijk & Waard.

Tot donderdagmiddag 4 april, om 12 uur precies, kon de lezer een stem laten horen. En dat gebeurde ook flink: er rolden op de redactie binnen enkele dagen tijd 250 e-mailtjes binnen. Nu de stemlokalen weer gesloten zijn, ligt er een opvallend duidelijke uitslag. Maar liefst 104 lezers spraken zich uit voor de naam Dijk & Waard. De nummer twee uit de voorronde - door een enkeling ook wel gespeld als Dijk en Waard, Dijkwaard of Dijkerwaard - streek bijkans de helft van het totaal aantal uitgebrachte stemmen op!

’Te vroeg op kop’

Voor de favoriet van vorige week, het - in wielertermen uitgedrukt - ’te vroeg op kop gekomen’ Langewaard, was met 59 stemmen slechts een tweede plaats weggelegd. De derde plaats was voor Waarddijk, dat als plaatsnaam de voorkeur genoot van 37 lezers. Opmerkelijk was dat drie lezers daarbij de voorkeur uitspraken voor de West-Friese variant: Waerdschedoik.

De drie andere favorieten uit de voorronde moesten genoegen nemen met een wat fletse bijrol. Broekwaard bleef steken op 10 stemmen, Heerdijk op 9 en Geestmerwaard sloot de rij met slechts 7 stemmen. Een enkeling bracht in deze tweede ronde toch nog een nieuwe naam in (Frits Weel dacht aan het meer representatieve Land van Langewaard) of koos voor een naam, die al in de voorronde roemloos gesneuveld was. En nee, de plaatsnaam Ter Heegde - een mooie knipoog naar de immer rondfietsende oud-burgemeester van Langedijk én Heerhugowaard - zat er in de tweede ronde niet bij.

’Goed in ’t gehoor’

In de e-mailbak van de krant ploften in de afgelopen dagen vooral korte en bondige reacties binnen. ’Ik kies voor de naam Dijk en Waard. Dit is een naam die de lading volledig dekt en hij ligt goed in ’t gehoor’, zegt Marry Baars. In de ogen van Norma van Toledo geeft Dijk en Waard het beste van beide dorpen weer: ’Het is een stoere naam waar kracht uit spreekt. Dat is ook wat beide voor ogen hebben: samen sterker zijn!’

Nel Frederiks, geboren en getogen Broeker, heeft dezelfde voorkeur: ’Dijk: het gaat om die eeuwenoude dijk en of die nou lang is of kort, dat maakt niet uit. Die dijk is belangrijk geweest om bebouwing te creëren in het voormalige moerasgebied. Waard: een stuk land wat beschermd wordt door dijken. Mooier kan je het toch niet hebben?!’

Ook Irma Kreuning-Smit -’Heb de eerste 25 jaar van m’n leven doorgebracht in Langedijk en nu al 30 jaar in Heerhugowaard’ - gaat voor Dijk en Waard: ’Geen verwarring of onzekerheid over de spelling. Van beide huidige gemeenten het laatste deel van de naam genomen, dus gelijk verdeeld’.

’Het is precies wat de fusie omhelst: een kern aan een dijk en een kern in een waard’, schrijft Piene van der Ben-Berkhouwer. ’Het klinkt al jaren zo bekend en vertrouwd’, vindt A.T.M. Frederiks.

Pancrasser

Ook Andreas Rood kiest voor Dijk en Waard. Maar hij gebruikt zijn ’stembiljet’ vooral ook om een wat hem betreft veel brandender kwestie aan te kaarten: ’Ik wil daarnaast als Pancrasser even kwijt dat ons dorp niet met Heerhugowaard moet worden samengevoegd. Mijn motief: Sint Pancras heeft net als Alkmaar een hart. Dat missen Langedijk en Heerhugowaard. Dorpsgenoten zijn het met mij eens, wij willen niet bij een zielloos samenraapsel behoren’.

Dijk&Waard, een goede naam vinden veel lezers. Nu nog even de Pancrassers overtuigen.

Dijk&Waard, een goede naam vinden veel lezers. Nu nog even de Pancrassers overtuigen.© jjfoto.nl / Jan Jong

Piet van Kleef blikt van alle lezers het meest ver vooruit: ’Mijn eerste keuze is: Heerhugowaard & Langedijk. Daarmee houd je beide gemeentenamen in ere zo lang het duurt. Als er over vijftien jaar een fusie komt met Alkmaar, kunnen de inwoners opnieuw gaan nadenken over een nieuwe naam. Een goed keuze zou zijn: Westfriesland-West.’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen