Sluis Afsluitdijk beschadigd door aanvaring, scheepvaart moet omvaren

De Stevinsluis bij Den Oever.© Foto Rijkswaterstaat/Joop van Houdt

Van onze verslaggever
Den Oever

Rijkswaterstaat voert van maandagavond 8 april 22.00 uur tot en met woensdag 10 april 22.00 uur spoedwerkzaamheden uit aan de Stevinsluis bij Den Oever.

Het scheepvaartverkeer is tijdens de werkzaamheden gestremd. Dat moet omvaren via de Lorentzsluizen aan Friese zijde. Het wegverkeer ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.

De drempel bij de sluisdeuren is ernstig beschadigd, volgens Rijkswaterstaat waarschijnlijk veroorzaakt door een vaartuig. Door de schade aan de drempel sluiten de deuren niet soepel en schuiven over de drempel waardoor gaandeweg schade aan de deuren is ontstaan.

Snel herstel is noodzakelijk omdat de schade aan de deuren bij elke schutting toeneemt. Doorgaan met schutten zou daardoor kunnen leiden tot uitval en stremming van de sluis. Dit wil Rijkswaterstaat voorkomen, zeker in het recreatieseizoen. De spoedwerkzaamheden bestaan uit het inhangen van de reservedeuren die op het terrein aanwezig zijn. Hierbij worden aanpassingen gemaakt om ze beter aan te laten sluiten op de drempel.

Reservedeuren

Door het inhangen van de reservedeuren is er voldoende tijd om de beschadigde deuren te repareren. Het definitief herstel van de vloeddeuren kost meer tijd omdat daarvoor beugels moeten worden gemaakt van een speciale bronzen legering en specifieke sterkte. Op een later tijdstip in het seizoen wordt de betonnen drempel gerepareerd en worden tegelijkertijd de deuren weer terug gewisseld.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.