Veltman is klaar voor een basisplaats bij Ajax [video]

Joel Veltman in een kluwen Ajaxspelers na een doelpunt.© ANP

AMSTERDAM

Het liefste was Joël Veltman als basisspeler aan het woensdag gewonnen uitduel van Ajax met FC Emmen begonnen (5-2). ,,Maar de coach vond Rasmus Kristensen een betere optie omdat hij aanvallender is", legt hij uit. ,,En misschien zijn drie duels in een week ook veel voor mij na zo'n zware blessure."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trainer Erik ten Hag heeft even een vacature voor de positie rechts in zijn defensie omdat de geschorste Noussair Mazraoui de duels met FC Emmen, Willem II en Juventus moet overslaan. De afgelopen weken leek Veltman als invaller een streepje voor te hebben op Kristensen.

En als je in Drenthe goed naar Ten Hag luisterde, hoeft de negentienvoudig international niet te wanhopen. ,,Joël krijgt zijn kans nog wel", zinspeelde de coach waarschijnlijk op de komende twee wedstrijden.

Voor Veltman zou een basisoptreden tegen Willem II en vooral tegen Juventus een mooie beloning zijn voor negen maanden revalideren.

Lees ook: Veltman in de zomer om de tafel met Ajax [video]

Vorig jaar april liep hij een zware knieblessure op. Terwijl zijn ploeggenoten in de eerste helft van dit seizoen genoten van prachtige duels met Bayern München en Benfica besloot de in IJmuiden geboren verdediger in de Zeister bossen aan zijn herstel te werken.

Joel Veltman in duel tegen PEC Zwolle.© ANP

Anders zat hij bij Ajax weer alleen in de gymzaal als zijn medespelers lachend naar het trainingsveld gingen. Dan revalideerde Veltman liever bij de KNVB. Iedere dag maar weer, met de onzekerheid of hij zijn oude niveau nog kon benaderen.

,,Natuurlijk twijfel je wel eens", erkent Veltman, die het vorige seizoen nog als aanvoerder begon. ,,Maar gelukkig kon ik op de training weer snel mee toen ik fit was. Ajax heeft drie oefenduels geregeld en ik ben nu tegen FC Emmen voor de vijfde keer ingevallen. Ik voel me sterk, maar heb nog niet de conditie van Daley Blind of Matthijs de Ligt die het hele jaar al spelen."

Is Veltman dan wel de juiste man om tegen Juventus te belasten met de bewaking van Cristiano Ronaldo, als de Portugees op tijd hersteld is van een hamstringblessure?

,,Ik denk dat ik daar klaar voor ben", antwoordt de verdediger die twee jaar geleden tijdens de finale van de Europa League tegen Manchester United als één van de weinige Ajacieden overeind bleef.

Ronaldo is de koning van de Champions League, met 124 doelpunten en 44 assists. In vijf duels met Ajax trof hij zevenmaal doel. Veltman bekeek de Portugees toen steeds vanaf de bank, omdat trainers Martin Jol en Frank de Boer de voorkeur gaven aan Gregory van der Wiel, Ricardo van Rhijn en Toby Alderweireld.

,,Dus ik heb goed kunnen kijken hoe goed hij is", zegt hij lachend. ,,Maar we spelen zaterdag eerst een heel belangrijk duel met Willem II. Die hebben ook een aardige aanvaller", doelde hij op de ontketende Alexander Isak. ,,Laten we ons daar eerst op richten."

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen