Premium

Mogelijk rotondes op Drechterlandseweg Drechterland en Stede Broec

Mogelijk rotondes op Drechterlandseweg Drechterland en Stede Broec
De kruising van de Drechterlandseweg met de Verlengde Raadhuislaan in Grootebroek wordt mogelijk een rotonde.
© Foto Holland Media Combinatie
Hoogkarspel

De provincie Noord-Holland gaat mogelijk vier kruisingsvakken op de Drechterlandseweg (de N505) in Drechterland en Stede Broec omvormen tot rotondes. Dit zou in 2023 moeten gaan gebeuren.

,,We gaan hiervoor eerst een onderzoek starten’’, vertelt woordvoerder Selina Douma van de provincie. ,,Met rotondes hier willen we het doorgaande verkeer zoveel mogelijk stimuleren om niet via deze weg te rijden, maar via de nieuwe Westfrisiaweg.’’

Voor het zo ver is wordt eerst de Drechterlandseweg opgeknapt.

In opdracht van de provincie zal in het laatste kwartaal van dit jaar het asfalt van de Drechterlandseweg over een lengte van ruim negen kilometer in Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen worden vernieuwd. De provincie verwacht in mei een aannemer voor deze klus te contracteren.

Parkeerplaatsen weg

Gelijktijdig worden de bestaande parkeerplaatsen langs de Drechterlandseweg weggehaald. ,,We willen op de weg zo weinig mogelijk instekende verkeersbewegingen voor de verkeersveiligheid’’, aldus Selina Douma van de provincie.

Ook wordt de beschoeiing op drie plekken langs de weg over een totale lengte van 95 meter vervangen. Om de overlast voor het verkeer te beperken zal de klus in fasen plaatsvinden, zodat kruisingen open kunnen blijven.

Het asfalt op vier van deze kruisingen wordt sowieso niet vernieuwd omdat de provincie overweegt deze om te vormen tot rotondes. Daarom wordt aan deze kruisingen nu alleen ’levensverlengend’ onderhoud gepleegd. Deze vier kruisingen die dus mogelijk rotondes worden, zijn de kruisingen van de Drechterlandseweg met de Sluisweg en Kerspelweg in Hoogkarspel, met de Kadijkweg in Lutjebroek en met de Verlengde Raadhuislaan in Grooteboek.

Ook Provincialeweg N506

Ook de andere Provincialeweg N506 in dit deel van de regio tussen Hoorn en Grootebroek krijgt nieuw asfalt. De provincie verwacht dat dit werk begin 2020 wordt uitgevoerd. Ook wordt de belijning vernieuwd op de wegdelen tussen Blokdijk/Zittend en Torenweg/De Hout.

Ook langs de N506 verdwijnen de parkeer- en pechhavens om de verkeersveiligheid te vergroten. Langs dit gehele traject worden bovendien grasbetontegels aan weerszijden van de rijbaan gelegd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen