Metamorfose bestuur FC Volendam: vier bestuurders leggen na bijna twee decennia hun taken neer

Jeroen Haarsma
Volendam

Er komt definitief een einde aan het ’tijdperk Henk Kras’ bij FC Volendam. Hij treedt na bijna twee decennia af als voorzitter. Drie medebestuursleden volgen zijn voorbeeld en maken zodoende ruimte voor ’team Wim Jonk’.

Jonk en Keje Molenaar - als lid van de raad van commissarissen - spelen een sleutelrol in de revolutie die momenteel plaatsheeft bij de eerstedivisionist. Jonk is de beoogde nieuwe trainer. Met de oud-international zijn al diverse gesprekken gevoerd. Een van zijn eisen zou zijn dat de structuur binnen de club gewijzigd wordt.

Het bestuur van FC Volendam krijgt op 30 juni een metamorfose. Die dag leggen voorzitter Henk Kras, vicevoorzitter Henk Schoorl, penningmeester Henk Binken en secretaris Cor Tol hun taken neer. Allemaal oudgedienden, die de dorpsclub in financieel moeilijke tijden overeind hielden. De roep om een frisse wind werd de laatste jaren - mede door de mindere resultaten - echter steeds luider.

Henk Kras wil nog niet uitgebreid ingaan op zijn vertrek. ,,Sommige zaken zijn nog te onduidelijk en te broos.’’ Ook de nieuwe bestuursleden willen hun plannen nog niet presenteren. Gisteren werd bekend dat Piet Kemper de nieuwe voorzitter wordt. Hij is - net als Kras - een succesvol zakenman. Kemper is de oprichter van Primex Textiles. Tom Koning (penningmeester), Tom Veerman (financiën), Jan-Bas Veltman en Gerben Matroos (beiden commerciële zaken) treden toe tot het bestuur. Net als oud-speler Hans Bond, die zich gaat bezighouden met ’technische zaken’. Van de huidige leiding blijven Richard de Weijze (PR) en zanger Jan Smit (cultuur en media) bestuurslid. ’Het zittende en nieuwe bestuur werken in de komende maanden al samen’, zo bracht FC Volendam gisteren naar buiten.

Verrassing

Slachtoffer van de veranderingen is technisch manager Misha Salden. De Zaankanter kreeg te horen dat er voor hem geen plaats meer is bij FC Volendam. ,,Die mededeling kwam als een totale verrassing’’, aldus Salden, die momenteel op interim-basis ook de functie van algemeen directeur vervult. ,,Ik heb geen signalen ontvangen dat men ontevreden is over mijn functioneren. Integendeel. Ik heb meerdere gesprekken gevoerd met de raad van commissarissen, met het nieuwe bestuur, het oude bestuur en ook met ’team Jonk’. Iedereen was tevreden. Niemand kan dan ook aangeven waarom ik toch moet vertrekken. Ik weet het echt niet.’’

Henk Kras kan zich voorstellen dat Salden verbaasd is. ,,Zijn vertrek was een stap in het kader van de vernieuwing’’, zegt de aftredend voorzitter over het afscheid van Salden, die het seizoen nog startte als hoofdtrainer van de Volendammers. Overigens zat Salden gisteren, een dag na de pijnlijke 3-4 nederlaag tegen FC Dordrecht, weer gewoon achter zijn laptop in het Kras Stadion. ,,Ja, dat is een beetje vreemd. Onderdeel van mijn functie is beleid uitstippelen. Dat is nu natuurlijk lastig. Maar wellicht krijg ik snel duidelijkheid over hoe het verder moet tot het einde van het seizoen.’’

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen