Karin Sluis uit Hem helpt Marokkaans dorp in strijd tegen de woestijn

Karin Sluis plantte 132 bomen in de Sahara van Marokko.© Foto aangeleverd

Ronneke van der Genugten
M’Hamid/Hem

Karin Sluis uit Hem startte een jaar geleden de actie ’Plant een boom in de woestijn’. Inmiddels is de missie geslaagd. Tijdens een yogareis plantte de eigenaresse van iYoga in Hoogkarspel, begin maart dit jaar maar liefst 132 bomen aan de rand van het Marokkaanse dorp M’Hamid. „Dit is nog maar het begin”, belooft zij.

„Het is boven verwachting verlopen”, vertelt Karin Sluis over de aanleg van de groene muur die het Marokkaanse dorp van de ondergang moet redden. De Groasis Waterboxx, een uitvinding van plaatsgenoot Pieter Hoff, laat bomen groeien in droge gebieden en rotsen.

Het dorp M’Hamid, waar Karin al jaren komt voor georganiseerde yogareizen, ligt aan de rand van de Sahara, in de regio Zagora, Marokko. „Het goede land wordt ’opgegeten’ door de woestijn. Door het planten van schaduwgevende bomen en bomen met economische waarde kan deze aanval worden tegengehouden.” Met behulp van boomdeskundige Habib plantte de yogalerares appel-, amandel- en dadelbomen. „Omdat er geen eten en handel meer is, vertrekken complete dorpen landinwaarts. Met deze bomen kan de handel weer op gang komen, en misschien blijft de jeugd daardoor hangen. Dat betekent weer een toekomst voor het dorp.”

Waardevol

66 Groasis Waterboxx-en (bij elke box horen twee bomen), stonden bij aankomst voor haar klaar. Dit aantal wist de yogalerares bij elkaar te sprokkelen door de opbrengst van een aantal workshops. De waardevolle bomen worden beschermd door een schaduwgevende boom en krijgen water door de slimme uitvinding van een opvangbak. Een uitgekiend plan, waarvan inmiddels is bewezen dat het werkt. „Ik was best wel zenuwachtig. Er is veel geld gedoneerd. Het was gelukkig precies zoals ik had gehoopt. Op de eerste reisdag hebben we de bomen geplant. Daarna zijn we zes dagen de woestijn ingetrokken voor de yogareis. Bij terugkomst waren sommige bomen al in knop. Dat was voor mij een hele geruststelling.”

Het systeem van de Groasis Waterboxx werpt z’n vruchten af in het kleine gehucht. „Habib heeft het systeem ook in een andere tuin toegepast. Het hele dorp praat erover. Door de botanische tuin, die voedsel genereert, is er weer vertrouwen in de toekomst. Er komen boeren op af, die ook zo’n tuin willen. Een prachtig effect. In M’Hamid komt langzaam een mini-economie op gang. Het is ontroerend en hoopgevend. Nu het echt zichtbaar is, ben ik nog enthousiaster. Ik weet ook zeker dat ik over een jaar opnieuw afreis om nieuwe bomen te planten.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen