KNVB past programma nu al aan, voor als Ajax halve finale van Champions League haalt

Feest toen Ajax zich kwalificeerde voor de kwartfinale van de Champions League door van Real Madrid te winnen.© Archieffoto ANP / Evert Elzinga

ANP
ZEIST

De KNVB heeft nu alvast het programma van de eredivisie aangepast voor het geval Ajax de halve finales van de Champions League haalt. De uitwedstrijd van de Amsterdamse club tegen FC Groningen is een dag vervroegd, van zondag 21 april naar zaterdag 20 april (aftrap 18.30 uur). De midweekse thuiswedstrijd van Ajax tegen Vitesse gaat van woensdag 24 naar dinsdag 23 april, aftrap 20.45 uur.

Als het team van trainer Erik ten Hag in de kwartfinales van de Champions League afrekent met Juventus, speelt het op dinsdag 30 april tegen de winnaar van het Engelse onderonsje tussen Tottenham Hotspur en Manchester City. Op dit moment staat voor zondag 28 april een competitiewedstrijd in Doetinchem tegen De Graafschap op het programma. Die wordt naar alle waarschijnlijkheid ook naar voren gehaald als Ajax de laatste vier haalt. Door de duels met FC Groningen en Vitesse een dag te vervroegen, heeft de KNVB daar al ruimte voor gemaakt.

Het verplaatsen van de wedstrijden van Ajax heeft ook wat gevolgen voor andere duels. Feyenoord - AZ begint zaterdagavond 20 april een uur later, om 20.45 uur. Drie dagen later trapt AZ in Alkmaar juist een uur eerder af tegen Heracles Almelo (19.45 uur). Het duel tussen NAC Breda en Feyenoord op woensdag 24 april gaat van 18.30 naar 20.45 uur.

Ajax is nog op drie fronten actief. De ploeg van Ten Hag verkleinde de achterstand op koploper PSV in de titelstrijd zondag tot twee punten door de Eindhovenaren met 3-1 te verslaan. Op 10 en 16 april zijn de duels met Juventus in de Champions League. Ajax speelt op 5 mei in De Kuip ook de bekerfinale tegen Willem II.

Improviseren

Als Ajax de halve finales van de Champions League haalt, kunnen de negen wedstrijden uit de voorlaatste competitieronde van de eredivisie niet allemaal op hetzelfde tijdstip gespeeld worden. De KNVB ziet zich dan genoodzaakt om de uitwedstrijd van Ajax tegen De Graafschap te verplaatsen van zondag 28 april naar vrijdag 26 april. De afspraak was dat in zowel de 33e als 34e speelronde van de eredivisie alle duels tegelijkertijd worden gespeeld.

De KNVB onderzocht aanvankelijk of de bekerfinale op zondag 5 mei tussen Ajax en Willem II verplaatst kan worden, om zo wat ruimte te maken in het programma. „Nadat twee serieuze opties waren gestrand, kwamen we uit bij het huidige scenario, waarin niet alle wedstrijden uit de voorlaatste speelronde tegelijkertijd worden afgewerkt”, zegt manager competitiezaken Jan Bluyssen van de KNVB. „Het liefst hadden we dit voor fans en de clubs voorkomen, maar andere opties waren er niet.”

Bij de vaststelling van de speelkalender voor dit seizoen achtte de KNVB de kans „miniem” dat een van de bekerfinalisten ook de halve finales van de Champions League zou halen. De wedstrijden worden kort voor en kort na de bekerfinale gespeeld.

„Dat deze situatie nu voorkomt, is fantastisch voor het Nederlandse voetbal, maar bood ons ook de nodige uitdagingen”, zegt Bluyssen. „We hebben in overleg met de autoriteiten zorgvuldig alle scenario’s bekeken om de benodigde minimale ruimte van twee volle etmalen te kunnen creëren tussen de wedstrijden die Ajax in korte tijd moet afwerken. Niet als eerder met de insteek om Ajax de optimale ruimte te geven, maar in dit geval om de wedstrijden überhaupt te kunnen spelen.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen