’Trashhunters’ in Koog aan de Zaan

Sophie Bosma.

van onze verslaggever
Koog aan de Zaan

Leerlingen van groep zes van basisschool De Golfbreker in Koog aan de Zaan zijn deze dagen actief als ’trashhunters’.

Ze gingen al eerder op strooptocht door de buurt en hebben daar een hoop zwerfafval gevonden en meegenomen. ,,Vooral veel plastic flesjes en verpakkingen van snoep’’, zegt een van de leerlingen, Sophie Bos (9).

Dat er een enorme hoeveelheid zwerfafval drijft in de oceanen is bekend. Maar wat ligt er allemaal aan zwerfafval afval om ons heen? De leerlingen hebben een informatieposter gemaakt, daarop staan al hun bevindingen inmiddels vermeld. Niet alleen de vondsten zelf legden ze vast, ze verdiepten zich ook in de gevolgen van al dat plastic. ,,De leerlingen leggen bijvoorbeeld ook uit hoe de opruimactie van Boyan Slat van plastic soep in de oceanen werkt’’, vertelt leerkracht Juliët Hille van groep zes. De ouders van de leerlingen krijgen de informatieposter te zien tijdens een inloopbijeenkomst. Die bijeenkomst vormt tegelijk de voorlopige afsluiter van het thema, ’plastic soep’.

Sophie Bosma had de opruimactie vorig weekeinde zonder haar medeleerlingen buiten schooltijd voortgezet. In Wijk aan Zee, waar ze met haar ouders Nathalie en Marco Bosma het strand bezocht, verzamelde ze een paar tassen vol aangespoeld plastic en ander afval. ,,Zoals een fietsband’’, zegt ze. Ook daar lagen vooral veel plastic flesjes en andere verpakkingen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.