75.000 bezoekers en een nieuwe lijndienst van IJmuiden naar SHIP bij nieuwe zeesluis

De rondvaartboot Koningin Emma vaart vanaf 1 april vier keer per dag naar SHIP.© foto United Photos/Paul Vreeker.

Kees de Boer
Velsen

Een vernieuwde aanlegsteiger pal voor de deur, een nieuwe lijndienst. SHIP(Het Sluis Haven Informatie Punt) is er blij mee. Gisteren startte de IJmuidense Rondvaartmaatschappij met de rondvaartboot Koningin Emma met een dienst vanaf het Sluisplein via de Noordpier naar SHIP.

Het aardige van deze boottocht is dat belangstellenden onderweg van dichtbij de aanleg van de nieuwe grootste zeesluis ter wereld kunnen ervaren.

Gisteren waren er maar weinig mensen die van de dienst gebruik maakten. Maar SHIP-manager van Marije Moerman toont zich content met de nieuwe extra service: ,,De lijndienst, vier keer per dag, gaat ons helpen om meer mensen naar ons informatiepunt te brengen. Het is een extraatje, zeker ook voor fietsers. En hoewel het vandaag nog niet druk was, verwacht ik dat het zeker gaat lopen. We zijn in elk geval enorm blij dat we nu ook vanuit het zuiden van het Noordzeekanaal gemakkelijk bereikbaar zijn.”

Sinds de opening op 31 maart 2017 brachten al 75.000 mensen een bezoek aan SHIP, een belevingsexpositie over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld en de ontwikkelingen in het Noordzeekanaal gebied. Moerman: ,,Dat is wel een mijlpaal, ja. In het eerste jaar, hadden we 50.000 mensen over de vloer, in het tweede jaar, het jaar waarin de sluisroute werd afgesloten, 25.000.”

Sluisroute

Ze vervolgt: ,,Er is met name een afname van particuliere bezoekers, qua groepen blijft het bezoek wel op peil. Die mensen komen heel gericht voor een dagje uit bij ons. We merken overigens wel dat we nu landelijk steeds bekender worden. Alleen is niet iedereen ervan op de hoogte dat de sluisroute is afgesloten. Laatst nog, twee mensen uit Enschede. Die waren, op weg naar ons, gestrand in IJmuiden. Ze belden ons om te vragen hoe ze bij SHIP konden komen.”

Lacht: ,,Toen ben ik die mensen zelf maar even gaan halen met de auto. Dat hadden ze wel verdiend vond ik, na zo’n reis om bij langs ons te komen.”

Bij SHIP zitten ze niet stil als het om promotie gaat: ,,We zoeken verbinding met andere lokale trekkers. Om een dagje IJmuiden voor toeristen nog leuker te maken, werken we momenteel ook aan arrangementen met onder andere het Zee- en Havenmuseum en met Forteiland. Dat zijn interessante mogelijkheden.”

De vertrektijden vanaf het Sluisplein naar SHIP zijn dagelijks om 09.45 uur, 13.05 uur, 15.25 uur en 17.25 uur.

De terugvaarten van SHIP naar het Sluisplein zijn om 13.20 uur, 15.40 uur en 17.40 uur.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.