Paasveeverhalen: Anne Reijne’s eerste Schager Paasveetentoonstelling in het bestuur

Anne Reijne kan niet wachten het geluid van echte koeien weer te horen tijdens de Paasvee-tentoonstelling.© foto Marc Moussault

Cas Broxterman
Schagen

Anne Reijne is zo lekker gewoon gebleven. Het eerste vrouwelijke bestuurslid van de Paasvee-organisatie zit tijdens het interview aan de eettafel met dochter Maan (anderhalf) in de arm. Dat naampje, ‘bestuurslid’, vindt ze wel speciaal. Maar, zegt ze, de tentoonstelling van dit jaar zal voor haar net als alle andere jaren zijn.

Ze wijst er als het eerdere krantenstuk over haar ter sprake komt op dat haar leeftijd niet klopte. ,,Ik was helemaal vergeten dat ik al 33 ben. Zelfs toen een vriendin me er op wees, viel het kwartje niet.” Ze moet lachen. Wat gaat de tijd toch hard.

Kroeg

Haar eerste herinnering aan Paasvee is van toen ze veertien was. Ze ging er toen nog heen voor ‘het kroeggedeelte’, zoals ze dat noemt. Negen jaar terug hielp ze voor het eerst met de organisatie van de tentoonstelling. Toen als maker van de programma’s en de catalogus. Ze werd twee jaar later lid van de Commissie van Bijstand en ging zich bemoeien met de vergaderingen van de vereniging.

Natuurlijk hielp het dat haar vader zestien jaar lang voorzitter was van het bestuur. Dirk Reijne is tegenwoordig erelid. Hij mocht nog een woordje doen toen zijn dochter werd aangekondigd als nieuw bestuurslid.

Mannenwereldje

Het idee om haar aan het bestuur toe te voegen, kwam trouwens uit de koker van de huidige voorzitter, Willem Keesom. Vrouwen in het bestuur van Paasvee, dat werd weleens tijd, was namelijk de gedachte. Al 125 jaar was het een mannenwereldje, waarin vrouwen een uitzondering zijn. Wat dat betreft viel Anne Reijne als vaste bezoeker van de vergaderingen toch al op. Ze toonde betrokkenheid.

Het hielp verder dat ze niet op haar mondje is gevallen.

,,De laatste jaren zie je dat er steeds meer vrouwen zijn die willen helpen”, zegt Reijne. ,,Diegene met een agrarische achtergrond vindt het toch wel interessant om te komen kijken. Ik spreek zelf uit ervaring door mijn ouders.”

Want hoewel ze haar woord doet aan tafel in een rijtjeswoning, groeide de begin dertiger op in de hobbyboerderij van haar ouders. Veel ruimte dus. Ze kwam in Warmenhuizen ter wereld. Negen maanden daarna verhuisde het gezin naar het huis waar de ouders van Dirk Reijne voorheen woonden. Sindsdien was ze een Barsingerhornse.

Ze woont nu samen met haar man en twee kinderen in Winkel. ,,De tuin is wel een beetje klein.” Ze houdt, net als wat ze vroeger gewend was, van meer ruimte. Maar ambities om zelf een boerderij te starten? Nee, die heeft ze niet. ,,Ik ben wel al 12,5 jaar werkzaam bij Klaver Makelaardij. Het bedrijf is veel actief in de agrarische sector.”

Geloei

Ze kan haar zinnen soms maar half afmaken. Dochter Maan vraagt dan om aandacht. Ze dreigt per ongeluk een kop thee om te gooien, of pakt er een vrolijk getint kinderkeyboard bij. Onder de knopjes, die bijvoorbeeld als koe, varken of schaap zijn afgebeeld, zit telkens het geluid van een van deze dieren. Toepasselijk: een paar keer wordt Anne Reijne overstemd door het vrolijke geloei van een keyboard-koe.

Rozetten

Ze kan niet wachten het geluid van echte koeien weer te horen tijdens de Paasvee-tentoonstelling. ’s Ochtends in alle vroegte is ze aanwezig. Net als in voorgaande jaren heeft ze haar vriendinnen opgetrommeld. Ze gaan onder meer de catering voor de ringmeesters doen.

Ze nieten rozetten op de houten balken rondom de koeien. En ze brengen plastic laagjes aan op de oorkondes die boeren ontvangen voor hun prijswinnende vee. De taak in de commissie van bijstand zit er dan weer op.

Om twee uur gaan ze door naar ‘het kroeggedeelte’. Waar het voor haar als veertienjarige begon. En het feest ook de komende jaren tot in de late uurtjes zal door blijven gaan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.