Verlichting in Edam-Volendam wordt duurzaam en ’smart’

Volendam

De openbare verlichting in de gemeente Edam-Volendam wordt de komende jaren in zijn geheel vernieuwd, verduurzaamd en ’smart’ gemaakt.

Bij het vernieuwen van de verlichting wordt zoveel mogelijk aan de huidige landelijke richtlijnen voldaan. Er wordt gebruik gemaakt van moderne energiezuinige led-armaturen met een functionele of decoratieve vormgeving. Daarnaast wordt de verlichting voorzien van een dimprotocol, waardoor het verlichtingsniveau wordt aangepast aan de behoefte van het moment. Door deze keuze van verlichting en het in de nachtelijke uren iets dimmen wordt een energiebesparing bereikt van gemiddeld bijna zestig procent ten opzichte van het huidige verbruik.

De led-verlichting vergt minder onderhoud, waardoor minder vaak een hoogwerker moet worden ingezet voor het wisselen van een lamp. Daarnaast worden de armaturen ’smart’ uitgevoerd, wat inhoudt dat de verlichting zichzelf meldt als zij niet brandt. Toch blijft het altijd mogelijk om storingen of scheefstand van masten, apart aan de gemeente door te geven.

Beschadigd

Het uitwisselen van de verlichting geschiedt in fases per wijk. In de wijken die onderhanden worden genomen, zullen ook de beschadigde of verouderde lichtmasten worden vervangen. Het kan zijn dat masten bijgeplaatst of iets verplaatst moeten worden om een gewenst lichtniveau te realiseren.

De wijk rondom het winkelcentrum De Stient en het Middengebied zullen als eerste door de gemeente vervangen worden. In totaal worden er in deze eerste fase zevenhonderd lichtmasten en dertienhonderd armaturen vervangen. Dit betreft globaal twintig procent van het hele gemeentelijke bestand van de openbare verlichting. Half juli moet de hele klus geklaard zijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.