Soester fietser voor goede doel in Griekenland brutaal beroofd: ’Ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid’ [video]

Jetty Claus
Soest

Voor steun aan kankerpatiëntjes fietst Jitse Bouma (30) uit Soest naar India, maar hij zit sinds vorige week vast in Griekenland. Hij is behoorlijk van slag na de brutale roof van zijn mobiele telefoon en tot overmaat van ramp later ook zijn peperdure mountainbike. „Mijn ergste nachtmerrie is werkelijkheid geworden. Ik was in diepe shock toen mijn fiets weg was.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,Om weer wat rust te krijgen, zou ik wel even in mijn vertrouwde omgeving bij mijn familie in Nederland willen zijn. Continu iets nieuws ontdekken en afwegen of iets veilig is, valt erg zwaar. Ik ben alles kwijt. Gelukkig heb ik hier in Thessaloniki een gratis ’couchsurfplek’ (slaapplaats op de bank, red) aangeboden gekregen.”

Jitse Bouma op Griekse bodem.

Fysiotherapeut Jitse Bouma vertrok een half jaar geleden voor een fietstocht naar India en heeft er al drieduizend kilometer op zitten in Europa. Bouma vertelt dat het drama begon vlakbij Athene. „Jongetjes kwamen op me af en ik dacht dat ze wilden spelen of praten, maar zij grepen mijn mobiel, die ook dienst doet als navigatie. Ik wilde er achteraan gaan. De politie hield me tegen voor mijn eigen veiligheid. De jeugd behoorde waarschijnlijk tot een bende.”

Een tussenstop in Italië.

Griekse media helpen mee om de bijzondere fiets terug te vinden. Hij is zelfs op de landelijke televisie geweest. „Ik krijg veel lieve berichten en hulp aangeboden. Het leeft echt. Iemand wilde me zelfs een motorfiets geven. Veel Grieken schamen zich dat dit in hun land gebeurt. Ze zijn toch al het zwarte schaap van Europa.”

Weinig steun zegt hij te krijgen van de politie. „Die reageerde lauwtjes op het verlies van mijn hele hebben en houden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bouma, die in zijn jeugd leukemie kreeg, wil 10.000 kilometer fietsen naar India om geld in te zamelen voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Hij is een crowdfundingsactie gestart voor een nieuwe fiets. De verzekering dekt slechts een deel van de kosten. Hij heeft zo’n 5500 euro nodig voor spullen, waaronder een tent en mountainbike.

„Ik verwacht dat ik wel terug zal moeten naar Nederland voor de nieuwe fiets. Die hoge kwaliteit vind je hier nergens. Ik durf hem niet te laten opsturen, want dan heb je het risico dat die beschadigd aankomt of zelfs helemaal niet arriveert.”

Zijn Baarnse oud-collega’s van de fysiotherapiepraktijk hebben geld gegeven voor een nieuwe mobiel. „Ik hoop maar dat ik later kan zeggen: het was een gek avontuur, maar ik ben er sterker uitgekomen.” Steunen kan via dreamcycle.nl/newbikeforjitse.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen