Heksen gooien is nog een dingetje in de film van Rick Zijlma

Regisseur Rick in actie, dit keer als middelste heks.© eigen foto

Tanja Koopen
Grootebroek

Voor de scène waarin heksen van een dak gegooid worden is nog geen oplossing gevonden. Maar verder heeft filmer Rick Zijlma uit Lutjebroek alles onder controle.

De filmambities van de 16-jarige 5-gymnasiumleerling van het Martinuscollege in Grootebroek werden aangewakkerd door een opmerking van een leraar en een grappig verhaal. Dit leidde tot een heuse rolprent. ’Het Jubileum’ is de eerste film van Rick, die overigens niet van plan is om ook in zijn latere leven cineast te worden.

Voor nu heeft hij het druk met zijn eerste korte film, waarvan hij zelf het script geschreven en uitgewerkt heeft en waarin medeleerlingen acteren en helpen met monteren, knippen en grime. Zelf speelt hij ook nog de rol van heks. Hij heeft ook hulp gekregen vanuit school, van jongerencentrum Inventas, en van de Drommedaris, waar ook een deel van de opnamen plaatsvindt.

De voorbereidingen namen maanden in beslag, maar inmiddels wordt ook echt gefilmd. Rick had alleen ervaring met korte filmpjes voor school. ,,Hier zijn zoveel mensen bij betrokken, dat het een serieus project is geworden.’’ De kwaliteit is nog een kleine zorg. De camera’s waarmee gefilmd wordt, hebben namelijk ingebouwde microfoons. Daarom is een extra microfoon ingezet. Het verhaal speelt zich af in twee tijdvakken en begint zo’n 250 jaar terug aan het einde van de heksenvervolging. De drie laatst overgebleven heksen richten een school op als dekmantel voor hun plannen heksen terug te laten keren in de wereld. Voordat ze dat tot uitvoer brengen keren ze terug in 2019. Dan ontstaat een kat-en-muisspel met Home Alone-achtige taferelen.

Eind april is de laatste draaidag. In mei wordt de film, die ongeveer een uur duurt, gemonteerd. Eind mei is de première. Zijlma hoopt dat die in theater Het Postkantoor zal kunnen plaatsvinden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen