Personeel van gevangenis in Westzaan mishandeld

Penitentiaire Inrichting (PI) in Westzaan© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Joost Verhagen
Alkmaar/Westzaan

De politierechter in Alkmaar heeft maandag de 22-jarige Kirby D. veroordeeld voor het slaan van een medewerker van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Westzaan.

D. sloeg het slachtoffer zes keer op zijn achterhoofd nadat er een conflict was ontstaan. Hij stond toen met zijn rug naar de verdachte en zijn collega toe, dus hij zag de aanval niet aankomen.

Duw

Een andere bewaker zei dat hij een harde duw had gekregen waardoor hij op een stoel was gevallen, maar zowel justitie als de politierechter zagen daar niet voldoende bewijs voor. D. had namelijk een dag eerder geweigerd te werken en kreeg daarom een negatieve beoordeling en mocht om die reden zijn cel niet uit.

Kirby D. heeft zich na het voorval continu beroepen op zijn zwijgrecht en er is ook weinig bekend over zijn persoonlijk leven. Hij was niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak omdat hij naar Sint Maarten is teruggekeerd.

Justitie eiste daarom een gevangenisstraf van drie weken in plaats van een werkstraf, omdat het moeilijk zou zijn om die in Nederland ten uitvoer te leggen. De politierechter volgde deze strafeis. Het idee is dat D. zijn gevangenisstraf in Sint Maarten uit kan zitten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.