Hilversumse Fabio (11) skiet een record en scheert in helikopter over de Matterhorn [video]

Susanne van Velzen
Hilversum

Eén grote rollercoaster. Fabio Abbas (11) uit Hilversum beleefde afgelopen dagen als een ’bizarre’ droom.

Met duizelingwekkende snelheid van meer dan 117 kilometer per uur de Zwitserse berg af, duizenden euro’s opgehaald voor de Mentelity Games en als kers op de taart in een helikopter laag over de Matterhorn en andere bergtoppen van vierduizend meter hoog vliegen. Voor skitalent Fabio Abbas was de overgang groot van zondagavond laat thuiskomen van een intensief avontuur naar de rekenles maandagmorgen in groep 7 van de Elckerlycschool.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zaterdag deed de Hilversummer als jongste deelnemer mee aan de 12-uurs estafette afdaling in Saas Grund om geld bij elkaar te skiën voor de Mentelity Games 2019 die 10 tot en met 12 april gehouden worden in de Zwitserse bergen. Mensen die in een rolstoel zitten, een prothese hebben of blind zijn kunnen dan kosteloos kennismaken met een sneeuwsport. De Games zijn gelieerd aan paralympisch kampioen Bibian Mentel. In totaal werd zo’n 75.000 euro opgehaald door Fabio en de andere deelnemers aan de estafette. Fabio ontving als dank voor zijn inspanningen de ’Star of Mentelity ’ uitgereikt.

Fabio Abbas.© foto michael abbas

Zijn vader Michael Abbas vergezelde Fabio op de reis naar Zwitserland. ,,Het was een bizarre tijd voor hem. We hebben opgetrokken met freeriders die er een heel andere levensstijl op na houden natuurlijk dan een kind van 11. We hebben met ze gebarbecued. En na afloop van de afdaling kwam als cadeautje van de organisatie de helikoptervlucht in een tweezitter van Air Zermatt. Fabio heeft nog nooit gevlogen. Dit was natuurlijk waanzinnig. Hij was volledig stil toen hij uit de helikopter stapte. ’Pap dit zie je normaal nooit. Al die prachtige bergtoppen’. Volgend jaar wil hij weer meedoen om geld in te zamelen voor de Mentelity Games”, zegt Michael Abbas.

Lees ook: Hilversums skitalent Fabio (11) glijdt zaterdag ’volle bak’ de Zwitserse berg af

Voor Fabio, die al sinds zijn derde op de ski’s staat, is zich inzetten voor de Games vanzelfsprekend. ,,Ik ben gezond en krijg de kans om te skiën. Krijg ook extra vrij van school voor trainingen en wedstrijden. Ik weet dat er ook mensen zijn die dat niet zomaar kunnen. Daarom wil ik iets voor ze doen.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen