Robots en exclusieve eco-snufjes van Kramer Landbouwmechanisatie op Paasvee
De nieuwe generatie maaiers bij landbouwmechanisatiebedrijf Kramer in Burgerbrug. Met (vlnr.) chef werkplaats Ron Karels, servicemonteur Bram Karels en verkoper Jeffrey Mak.© Foto Kramer
Een robotmaaier naast het eerste exemplaar van een ’ecologische’ grondbewerkingsmachine. Vaste gast Kramer uit Burgerbrug toont op de komende Paasveetentoonstelling diverse nieuwe ontwikkelingen.
De markt van de landbouwmechanisatie is stevig in beweging - dat blijkt volgende week in Schagen.
De eco-machine is ontwikkeld door John Huiberts, biologisch bloembollenkweker in Sint Maartensbrug. Het prototype is gebouwd door Hydro Schagen Techniek, op bedrijventerrein Lagedijk gespecialiseerd in hydrauliek, bouw en verbouw van machines. ’JBM Mulcher’ is de naam van het nieuwe apparaat.
Twee centimeter
Het bewerkt de bovenlaag van grasland tot op zeer geringe diepte. Namelijk twee centimeter. Dat is voldoende om doodspuiten van de groene mat overbodig te maken. Door deze milieuvriendelijke manier van werken kunnen bestrijdingsmiddelen in de kast blijven om land ’te scheuren’.
Grasland geschikt maken voor bollenteelt heet scheuren. Het gras moet ’dood’ worden gemaakt. Landbouwmechanisatiebedrijf Kramer heeft de eerste JBM Mulcher verkocht. „Aan een Duitser. Hij heeft de machine nog niet in het echt gezien, maar kocht ’m op basis van een filmpje”, zegt verkoper Jeffrey Mak (38).
Kramer toont in november in Hannover op de grootste landbouwbeurs van Europa de nieuwste generatie grondbewerkingsmachines. Op deze Agritechnica 2019 staat het Zijper bedrijf voor het eerst met een eigen stand.
Agribex
In december is Kramer ook op de Agribex in Brussel, een grote internationale beurs voor akkerbouw, veeteelt, tuin en ’groene zones’.
Ook daar zal een ’ecoploeg’ te zien zijn. Deze ploeg komt tot een diepte van twaalf centimeter. Gangbare ploegen woelen de grond volledig om tot soms veertig centimeter. „Deze aanpak heeft veel invloed op het bodemleven. Bij de ecoploeg is dat veel minder.”
Met robotmaaiers verbreedt Kramer zijn assortiment en markt. Na de maaibalk en cyclomaaier is de robot de derde generatie maaier voor het bijna 60-jarige bedrijf, „Wij hebber er nu 25 verkocht, vooral aan sportverenigingen.”
Bespeelbaar
Nieuwe Niedorp, ’t Veld, Winkel, Hoorn, Schermer, rond Alkmaar - op veel plaatsen doen de zelfrijdende karretjes onverstoorbaar hun werk. „Steeds meer clubs moeten het onderhoud van hun velden zelf uitvoeren. Bij gebrek aan vrijwilligers is de robotmaaier een uitkomst. En je krijgt een prima bespeelbare grasmat.”
De prijs varieert van 8.000 tot 13.500 euro, afhankelijk van het aantal maaikoppen. Met 3,6 kilometer per uur kan-ie per etmaal vijftien uur maaien. De andere negen uur staat de robot aan de oplader.