Odin’59 sterker dan Ajax: Heemskerkers houden kleine voorsprong nu wel vast

Odin’59 sterker dan Ajax: Heemskerkers houden kleine voorsprong nu wel vast
Mitchel Bormann, volgend seizoen zelf Ajacied, in duel met Kenneth Misa-Danso van Ajax.
© Foto Orange Pictures/Rob van Vliet
Derde divisie zaterdag

Wat Odin’59 dit seizoen nogal eens opbreekt als wedstrijden in de eindfase komen – het missen van kansen, waardoor de marge te krap blijft – pakte zaterdagmiddag wel eens goed uit. Zij het met de nodige moeite werd nu een 2-1 voorsprong op de amateurs van Ajax tot het laatste fluitsignaal vastgehouden.

„Uit bij Jong FC Groningen hielden we het 75 minuten vol, vorige week in de ontmoeting met ONS Sneek gaven we het in de 70e minuut uit handen”, analyseerde trainer Richard Plug het wedstrijdverloop. „Zaterdag zag je het na de 60e minuut bij ons wegzakken, maar dit keer viel het de goede kant op.” De oefenmeester kiest de laatste weken voor een meer offensieve tactiek: vanaf de aftrap vol energie hoog druk zetten. „We hebben de doelstelling al lang gehaald. Dat betekent dat je vrijuit kunt voetballen. En dat geef ik mijn spelers ook mee.”

Clubtopscorer

Tegen Ajax werkte het, op een dipje halverwege de eerste helft na, prima. Al na 8 minuten betaalden de inspanningen van de bezoekers zich uit. Mitchel Bormann, volgend jaar zelf Ajacied, bereikte met een verre inworp het hoofd van Milo Cremers die op zijn beurt, via zijn directe tegenstander, Thom de Vries bediende. De clubtopscorer rondde bij de tweede paal eenvoudig af. Diezelfde De Vries verdiende amper 7 minuten later eigenlijk een strafschop toen hij, op volle snelheid doorgebroken, binnen de zestien in de rug werd gelopen. De arbiter van dienst vond het echter iets. Maar daar bleef het qua kansen niet bij. Met opmerkelijk gemak speelden de geelblauwen de achterste lijn van Ajax keer op keer uit. Dan weer stoomde de uitstekende acterende Jordy Tiktak over links door, dan weer was het de rappe Bormann, die zijn directe opponent zijn hielen liet zien. „In die fase moet je zeker nog een keer scoren”, vond Plug achteraf. „Te vaak zagen ze Eelke de Graaf over het hoofd. Die moet je van de zijkant bedienen, daar ligt zijn kracht. Maar dan gingen ze toch voor eigen succes.”

Buiten een kleine oprisping met een corner, een halve kans gevolgd door een redding van Barry van Dijk met één hand, hadden de gastheren weinig in te brengen tegen het solide Heemskerkse collectief. Ook na rust was dat aanvankelijk het wedstrijdbeeld. Met als bekroning voor de teamprestatie een fraaie aanval over meerdere schijven, waaruit De Vries, nota bene met zijn zwakke linkerbeen, de 0-2 aantekende. Met nog ruim een half uur op de klok zou dat normaal gesproken genoeg moeten zijn voor een ploeg, die prima in staat is in te zakken, om van daaruit op snelheid wedstrijden te beslissen. Tenminste, als er voldoende energie over is. Odin heeft het daar dit seizoen heel lastig mee. En dat bleek ook nu. Ondanks aanvallende wissels kantelde de wedstrijd geleidelijk, waarbij de gastheren zichzelf mochten verwijten, dat ze slechts één keer profiteerden van het overwicht dat ze opbouwden.

„Ik denk dat we verdiend hebben gewonnen, zeker op basis van het goede eerste uur”, vond Plug. „Het is gewoon niet realistisch om te denken, dat we die druk en dat tempo negentig minuten lang volhouden. Daarom moet je het eerder afmaken, zeker als je de kansen krijgt.” Zaterdag ontvangt Odin ASWH op sportpark Assumburg.

Odin’59: Van Dijk, Tiktak, Cremers, Willemse, Scheffer, De Graaf (84. Hardenberg), De Vries (65. Tavares), Eekhout, Klijbroek, Bormann, Hulleman (65. Dikker).

Ajax zaterdag: Veenboer, Wollgarten, Abdulrahman, Deken, Van Moerkerk, Spil, Fransberg, Van Zoolingen (46. Adneij), Pronk (62. Owusu Asare), Sterk, Misa-Donso.

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons