Premium

Instructeurs Willem en Roy redden leven sporter: ’We hadden net cursus reanimatie herhaald’

Instructeurs Willem en Roy redden leven sporter: ’We hadden net cursus reanimatie herhaald’
Willem en Roy ondervonden hoe belangrijk reanimatiecursussen zijn voor sportschoolpersoneel.
© foto united photos/
Velserbroek

Nee, zij zien zichzelf niet als helden. Toch hebben Willem Griffioen en Roy van Veenendaal van Cardio Fitness Noord een memorabele redding verricht. De twee jonge instructeurs van de sportschool aan de Velserbroekse Zeilmakerstraat kwamen direct in actie toen een bezoeker daar door ernstige hartproblemen werd getroffen.

Velserbroek, afgelopen woensdag. Roy van Veenendaal ziet het meteen. Met de 59-jarige Velserbroeker die in een onnatuurlijke houding op een hometrainer van Cardio Fitness Noord zit, gaat het absoluut niet goed. Het gezicht van de sportschoolbezoeker kleurt blauw en grijs. Hij is ’out’ gegaan en hangt - met een bloedende hoofdwond - half naast de fiets. Zijn ademhaling gaat zeer moeizaam.

Hartmassage

Terwijl Roy naar z’n telefoon reikt om 112 te bellen, ontfermt zijn toegesnelde collega Willem zich over de onwel geraakte bezoeker. Hij begint het hart van de man te masseren. Geluk bij een ongeluk: die handeling staat scherp op Willems netvlies. Hij en collega’s hebben onlangs namelijk een (herhalings)cursus reanimatie gevolgd. Zodoende weet de instructeur van Cardio Fitness Noord de hartpatiënt - na een defibrillerend elektrisch schokje - al gauw weer bij bewustzijn te brengen.

De onfortuinlijke sportschoolbezoeker vertoeft enkele dagen na het incident nog wel in een ziekenhuis. Maar het gaat naar omstandigheden goed met hem.

Roy: ,,Het mooie is dat we de reanimatiecursus juist op Willems initiatief hebben gedaan. Het ging allemaal heel soepel. Terwijl Willem met die man bezig was, focuste ik op de andere bezoekers. De meesten bleven rustig. Er zaten ook verpleegkundigen tussen. Ze vroegen of ze moesten helpen, maar zagen dat dat niet nodig was en hielden afstand. Om Willem en een vriend van de hartpatiënt die hem assisteerde, de ruimte te geven. Als omstanders zich ermee hadden bemoeid, was het een chaos geworden.’’

,,Nadat de onwel geworden man met een ambulance was afgevoerd, heb ik nog lesgegeven. Later die avond, toen ik thuiskwam, merkte ik wel dat het allemaal indruk had gemaakt. Mijn handen begonnen opeens te trillen. De gebeurtenissen in de sportschool duurden bij elkaar maar een paar minuten. Maar dit zal mij altijd bijblijven. Het was toch wel heel heftig.’’

Bij Cardio Fitness Noord is het weer business as usual. Tientallen sportlustigen werken zich deze zaterdag in het zweet, terwijl er een oppeppende beat uit de luidsprekers van de sportschool klinkt.

Roy: ,,Een reanimatiecursus blijkt dus nuttig. Ook voor ervaren sportschoolinstructeurs die er hun kennis mee kunnen opfrissen.’’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen