Op N250 tussen Burgemeester Visserbrug en het Molenplein vinden meeste verkeersongevallen in Den Helder plaats volgens de ANWB
Op 25 mei 2018 vielen er drie doden bij een frontale aanrijding op de N250 ter hoogte van Vliegkamp De Kooy.© Archieffoto
De N250 tussen de Burgemeester Visserbrug en het Molenplein is de provinciale weg met de meeste ongelukken in de regio Den Helder.
Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de ANWB naar de veiligheid van en ongevallenscore op zogeheten N-wegen. Daarbij zijn ongelukken tussen 2015 en 2018 geanalyseerd en is onder meer gekeken naar de weginrichting.
Op het genoemde traject van N250 vonden in genoemde periode 28 ernstige ongevallen plaats. Daarbij vielen drie keer gewonden.
’Hotspot’
Een andere ’hotspot’ is het stuk op dezelfde provinciale weg tussen Kooypunt en de afslag naar de Guldemondweg. Daar vonden tussen 2015 en 2018 twaalf ongelukken plaats. In vijf gevallen vielen er daarbij gewonden. Eenmaal ging het om een botsing met dodelijke afloop. Op het stuk tussen de afrit Guldemondweg en die naar de Ravelijnweg waren er vier ongevallen, waarvan een met verwondingen.
In tegenstelling tot eerder genoemde trajecten, geldt de weg tussen Ravelijnweg en Burgemeester Visserbrug (vier ongelukken in drie jaar tijd) als ’weginrichting met lage ongevallenscore’. In totaal vielen er 48 gewonden op de N250.
Op de N502 tussen Groote Keeten en de afslag Callantsogervaart vielen in vijftig procent van de ongevallen (12) ook gewonden (6).
Maatregelen
De ANWB heeft er bij het (nieuwe) provinciebestuur van Noord-Holland op aangedrongen maatregelen te treffen en de gevaarlijkste trajecten aan te pakken. In de hele provincie vonden de afgelopen drie jaar 48 weggebruikers de dood bij verkeersongelukken op N-wegen.
Met rotondes, ongelijkvloerse kruisingen, fietstunnels, bredere bermen en het afschermen van obstakels langs de weg zou de veiligheid volgens de belangenorganisatie voor automobilisten kunnen worden verbeterd.
,,Hoewel de registratie van ongevallen niet waterdicht is, nemen wij alle informatie mee om te kunnen prioriteren waar actie nodig is’’, aldus woordvoerder Fabian Paardekooper namens (demissionair) gedeputeerde Elisabeth Post.
Hij voegt toe dat N-wegen doorgaans bestaan uit twee niet gescheiden rijbanen, zonder bermen of vangrails.
,,De aanleiding voor ongelukken is niet altijd even duidelijk. Om een voorbeeld te noemen: veel mensen pakken tijdens het autorijden hun mobiele telefoon. Een ongeluk hoeft dus lang niet altijd aan de weginrichting te liggen.’’