Premium

Vreugdetranen vloeien volop bij Groen Geel, promotie naar korfballeague is binnen: ’Onwerkelijk, waanzinnig’

Vreugdetranen vloeien volop bij Groen Geel, promotie naar korfballeague is binnen: ’Onwerkelijk, waanzinnig’
Het kamp van Groen Geel is ’ontploft’. De blijdschap is ook van het van Terrenc Griemink af te lezen.
© Orange Pictures/Ilse Schaffers
Korfbal

In de hossende en zingende meute stond Lisanne de Bruin met haar mobieltje aan het rechteroor en de vrije hand op het linker. Vreugdetranen rolden over de rode wangen. Klaar met het gesprek, keek de korfbalster van Groen-Geel met een volle lach op het gelaat om zich heen. ,,Ik heb mijn oma gebeld. Zij woont in Zaandam en leeft intens met ons mee. Wat ik tegen haar gezegd heb? Dat we gewonnen hebben!”

Inderdaad, twee minuten daarvoor klonk het eindsignaal en was Groen-Geel verzekerd van promotie naar de korfballeague. De ploeg had in de finale van de play-offs Tempo met 23-18 verslagen. ,,Zo onwerkelijk allemaal, ik kan het gewoon niet geloven.” Even verderop keek Rick de Wit met rood omfloerste ogen naar wat er in de zaal gebeurde. ,,Waanzinnig dit”, stamelde de voorzitter van de club uit Wormer. ,,Fantastisch dat ik dit mag meemaken.”

Anderhalf uur eerder kende de preses, die sinds drie jaar de voorzittershamer hanteert, weinig twijfel over een goede afloop van de finale. ,,Wij zijn er als club aan toe om de stap naar de korfballeague te maken. Kom op, wie wil nou niet op het hoogste niveau korfballen. Ja, we zijn er ook helemaal klaar voor, zowel qua organisatie als spelersgroep. Topsport is bij ons zeker niet het allerbelangrijkste, maar het heeft binnen de vereniging wel een eigen plek.” Over wat mogelijke consequenties waren als promotie niet verwezenlijkt werd, zoals het vertrek van talentvolle spelers naar clubs die wel in de league spelen, bleef De Wit behoudend. ,,Dat zien we dan wel weer.”

Even later zag De Wit Kevin Dik namens Groen-Geel de eerste treffer scoren in de kolkende PKC-hal in Papendrecht,. Tempo, dat in de reguliere competitie boven de Wormer ploeg eindigde en in drie wedstrijden Allen Weerbaar uit de finale hield, diende evenwel direct van repliek. Waarna zich in de eerste helft een wedstrijd ontspon die bol stond van de spanning, maar waarin vooral veel persoonlijke fouten werden gemaakt. Via 4-4 en 10-7 liep Groen-Geel uit naar 12-7. Die zeven voor Tempo bleef minutenlang op het scorebord staan, omdat de Alphense ploeg het richtingsgevoel compleet kwijt was. Groen-Geel kreeg volop scoringskansen, maar profiteerde slechts ten dele van de malheur bij de opponent en leidde bij rust met 14-8.

Na de pauze nam de intensiteit voel- en zichtbaar toe. Tempo wilde de balans in de wedstrijd herstellen, verhoogde het tempo en Groen-Geel moest daarin mee. Dat deed de ploeg, onder aanvoering van de op de juiste momenten scorende Stijn Hoekstra, bekwaam. Even kwam Tempo nog dichterbij, maar Groen-Geel gaf de winst en alles wat daarbij hoorde niet meer uit handen. Bij een 23-18 eindstand ontplofte de hal aan de groengele zijde. ,,Dit is het kampioenschap van de jeugd”, stamelde een emotionele coach Dico Dik, terwijl ook hij vreugdetranen wegpinkte, handen schudde en door tientallen mensen innig werd omhelsd. ,,Het was niet erg hoogstaand vandaag, maar de ploeg heeft laten zien ook zo'n duel te kunnen winnen.” Op de vraag hoe hij zich voelde, bleef Dik het antwoord schuldig. ,,Dat weet ik waarschijnlijk pas morgenochtend.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen