Marechaussee Schiphol klaar voor harde Brexit

Frans van den Berg
Schiphol

Het kan in het Britse parlement nog steeds alle kanten op gaan. Op Schiphol zegt de Koninklijke Marechaussee klaar te zijn voor een harde Brexit. Voor Britten komt dan een aparte doorgang in aankomsthal 4.

In het blad van de marechaussee zet brigadecommandant Sven in ‘t Veld de gevolgen van een no-deal uiteen. Een voordeel is dat het Verenigd Koninkrijk (VK) nu al geen deel uit maakt van Schengen, zodat reizigers vanuit en naar het VK altijd al door de paspoortcontrole moesten.

Wel is het zo dat niet meer kan worden volstaan met het tonen van een paspoort. Net als bij ’derdelanders’ wordt bij de paspoortcontrole bij inreis straks wordt gevraagd naar het doel, de duur en (financiële) middelen van hun bezoek. Bovendien mogen ze nog maar 90 dagen aaneengesloten in de EU verblijven en worden ze ‘stempelplichtig’. Ze mogen ook niet meer gebruikmaken van de automatische paspoortpoortjes.

Extra balies

Deze extra handelingen hebben tot gevolg dat de wachtrijen zullen toenemen. Daar zitten reizigers niet op de wachten en al helemaal niet wanneer ze moeten overstappen op een aansluitende vlucht. Dus heeft de marechaussee na enkele testen een berekening gemaakt van de hoeveelheid extra balies nodig zijn. Daarnaast komt er een aparte ‘lane’ voor Britten in aankomsthal 4.

In de tussentijd proberen maatschappijen als Easyjet passagiers gerust te stellen over de Brexit. ,,Ongeacht de uitkomst van het voortdurende debat over de Brexit, zullen wij als gebruikelijk blijven vliegen’’, doelt de maatschappij op de toezegging van de Europese commissie en de Britse regering dat vluchten tussen het eiland en het vaste land zullen doorgaan. Daarnaast heeft Easyjet een deel van de vloot in Oostenrijk geregistreerd.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen