Woede raad Landsmeer over ozb dorpshuizen

Woede raad Landsmeer over ozb dorpshuizen
Landsmeer

De raad van Landsmeer eist dat de drie dorpshuizen de onroerende zaakbelasting (ozb) dit jaar wordt kwijtgescholden.

Boosheid en teleurstelling klonken in de raad omdat het college sinds november niets heeft gedaan met de toen aangenomen PvdA-motie om kwijtschelding te onderzoeken.

Wethouder Richard Quakernaat (VVD) kreeg er donderdag in de raadsvergadering flink van langs, ook van de eigen fractie.

,,Het is door ziekte en onderbezetting blijven liggen, waarvoor excuus’’, was zijn antwoord. ,,Dat is ook de reden waarom de dorpshuizen geen reactie hebben gehad’’, voegde hij er aan toe.

Ellie Buijs (LoLa): ,,Tot hun verbazing zagen de drie stichtingsbesturen dit jaar de aanslag op de mat vallen, terwijl ze hadden verwacht dat ze als gevolg van de motie geen ozb meer hoefden te betalen.’’ De besturen waar Buijs op doelde zijn die van de drie dorpshuizen: Landsmeer, Purmerland en Den Ilp.

Voordeel

De raad vindt dat deze instellingen die er aan bijdragen dat het verenigingsleven in de gemeente floreert en daarmee bijdragen aan de leefbaarheid in de kernen, eenzelfde voordeel moeten genieten als de sport- en cultuurverenigingen met een eigen accommodatie, die al eerder van ozb zijn vrijgesteld.

,,Het vertrouwen in de politiek van Landsmeer is weer voor een deel beschaamd’’, mopperde mede-indiener Mark Jan Prins (PvdA). Jacobien van Boeijen (GL) opperde dat als de dorpshuizen toch ozb moeten betalen, dit achteraf wordt gecompenseerd.

Quakernaat beloofde zo snel mogelijk contact op te nemen met de dorpshuizen om de zaak uit te leggen. Hij haalde aan dat de raad wist dat de zaak pas komende mei wordt behandeld. ,,Meer heb ik u niet te bieden. Als u het nu naar voren wilt halen, wordt dat een moeizaam proces.’’

Beschamend

De raad pikte dit antwoord niet. Anneriek Verhoef (VVD): ,,Ik vind het beschamend. Waarom niet een briefje gestuurd, met uitleg dat het dit jaar niet lukt? Maar de stichtingsbesturen hoorden niets, helemaal niets. Dit is weer een staaltje van de slechte communicatie in deze gemeente.’’ De liberale verzocht met klem om een oplossing waardoor de dorpshuizen niet langer gedupeerd worden.

Unanieme steun kreeg de motie waarin kwijtschelding van ozb voor de dorpshuizen werd geëist.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons