Reizigers in Enkhuizen lijken beter af met buurtbus dan met reguliere buslijn

Enkhuizen

Het is voor Enkhuizen en omgeving niet gunstiger om een reguliere buslijn te laten rijden dan de buurtbus te blijven gebruiken.

Het is voor Enkhuizen en omgeving niet gunstiger om een reguliere buslijn te laten rijden dan de buurtbus te blijven gebruiken.

Dat concludeert het college na nauw overleg met de provincie Noord-Holland en Connexxion. De buurtbus rijdt momenteel om het kwartier, een reguliere buslijn zou tijdens de spitsuren een halfuurs- of zelfs mogelijk een uurdienst worden. De reiziger zou dus minder gunstig af zijn.

Succes

Het grote succes van de buurtbus was voor de politiek eind vorig jaar aanleiding om per motie aan te dringen op overleg met de provincie om buslijn 138 zo snel mogelijk weer in ere te herstellen.

Sinds 2015 verzorgt buurtbusvereniging Wase met buurtbus 438 het busvervoer in Wervershoof, Andijk, Stede Broec en Drechterland als vervanging voor de niet rendabele lijnverbinding 138.

Jaarlijks stappen rond de 58.000 reizigers in deze bus. De buurtbus rijdt rond de 12.000 ritten, met gemiddeld 4,8 reizigers per bus.

Voor de provincie is dit aantal niet voldoende voor een reguliere bus, al is niet altijd te voorkomen dat mensen niet meekunnen omdat er geen zitplaatsen meer zijn. Dat gebeurt vooral bij slecht weer en betreft vooral mensen uit wijken in Enkhuizen.

Te laag

Reden voor de raad om aan de bel te trekken, maar tevergeefs. De provincie vindt het aantal reizigers te laag en de service zou minder worden. Het college stelt vast dat de afgelopen jaren relatief weinig contact is geweest met de buurtbusverenigingen. De bedoeling is regelmatig om tafel te gaan. Ook staat een klein evenement op stapel om alle vrijwilligers van de bus te bedanken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen