’Wie een boom plant, heeft vertrouwen in de toekomst’

„Mijn laatste artikel gaat over de lijsterbes”, schreef bomendeskundige Loek Vlaanderen dit voorjaar in de Zaanse Natuur- en Milieukrant. Hij overleed maandag 25 maart op 81-jarige leeftijd. Vlaanderen wordt zaterdag in Zwolle begraven, op de begraafplaats waar zijn broer beheerder is geweest.

Vlaanderen was bestuurslid bij Kontakt Milieubeheer Zaanstreek en initiatiefnemer van het boek ’Kijken naar bomen in de Zaanstreek’. Hij schreef het samen met Ank Veenis en Fred Roovers. „Wat hem vooral bijzonder maakte, was zijn gedrevenheid”, vertelt Fred Roovers. „In zijn werkzame leven heeft hij nooit met groen te maken gehad. Die grote betrokkenheid en inzet is pas later gekomen.”

Soestdijk

„Ik ben me pas intensief met bomen gaan bezighouden toen ik gepensioneerd raakte”, zei Vlaanderen daar zelf over. „Meet- en regeltechniek was mijn vak.” Toch had hij de liefde voor bomen niet van een vreemde. „Tijdens wandelingen wees mijn vader mij altijd op de aanwezigheid van een broedende eend of een uil in een boom. En mijn moeder wist dan altijd wat voor boom het was. Zij had het weer van haar vader. Hij verzorgde de tuinen bij Paleis Soestdijk, net als zijn vader voor hem.”

Vlaanderen schreef bezwaarschriften voor bewoners die zich niet gehoord voelden, wanneer Zaanstad voornemens was in hun buurt bomen te kappen. Roovers: ,,Bij de gemeente werd naar hem geluisterd, vaak kreeg Loek wel iets voor elkaar.” Het respect was wederzijds, want Vlaanderen had ook oog en waardering voor wat de gemeente goed deed op bomengebied.

Op verzoek van de redactie van Dagblad Zaanstreek maakte hij vorig jaar zomer een top tien van meest bijzondere bomen in de regio. „Er zijn natuurlijk meer bijzondere bomen, maar een top tien is leuk”, zei hij. Op nummer één plaatste hij de 130 jaar oude zwarte berk in het Wilhelminapark in Wormerveer. Vlaanderen: „Deze is ooit omgevallen, maar heeft zich weer opgericht. Dat kun je zien aan het stuk stam dat op de grond ligt. Daarna is de berk weer flink de hoogte in gegaan

Lijsterbes

Op zijn rouwkaart staat de lijsterbes die te zien is vanaf het laarzenpad in de Kalverpolder. De boom groeit op het deel dat De Kooiakkers heet. Bomen worden gewoonlijk allemaal uitgetrokken of gekapt in het veenweidegebied, om het open karakter te behouden. Vlaanderen vroeg of voor deze lijsterbes een uitzondering gemaakt kon worden. Gewoon, vanwege de fraaie, natuurlijke vorm van de boom.

,,Wie een boom plant, heeft vertrouwen in de toekomst’’, was zijn motto. De gemeente Zaanstad plaatst uit eerbetoon een vaantjesboom in het Koogerpark.

Koos Reitsma

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen