Roeiclub wil nieuwe lichte boot en begint crowdfundingsactie

Roeiclub wil nieuwe lichte boot en begint crowdfundingsactie
Er moet bij De Kogge nu heel wat menskracht aan te pas komen om de boot in het water te krijgen.
© foto holland media combinatie
Onderdijk

Leden van roeivereniging De Kogge in Onderdijk komen per 1 april met crowdfunding in actie voor de aanschaf van een nieuwe, lichte roeiboot. Voor seniorroeiers en dames is de huidige vierpersoonsboot veel te zwaar. Er moet gesjord worden of er moeten extra mensen komen opdraven om de boot in het water te krijgen.

,,Dat moet niet, we willen een lichtgewicht nieuwe gestuurde vier persoonsroeiboot kopen, die zowel door oudere roeiers als door damesroeiers met een paar mensen veilig te water gelaten kan worden en er ook weer uitgehaald’’, vertelt bestuurslid Theo Patocka, die onder meer over het materieel van de roeivereniging gaat.

Populair

Roeivereniging De Kogge geniet een grote populariteit. Van de ongeveer 75 leden is bijna een derde ouder dan vijftig jaar. Verwacht wordt dat dat percentage de komende jaren stabiel blijft. ,,We willen dat deze mensen er plezier in blijven houden en de boot gemakkelijk kunnen hanteren en er comfortabel in kunnen roeien. Maar ook de damesroeiers en onze wedstrijdteams zullen profiteren van een lichtere boot,’’ aldus Patocka.

Competitie

Want De Kogge roeit ook mee in competitieverband. ,,We verwachten dat onze twee wedstrijdteams met het trainen in de lichtere boot in de toekomst nog meer podiumplaatsen behalen bij de regionale wedstrijden.’’

De huidige vloot bestaat uit oude en (te) zware boten. De vereniging ziet als een van haar doelstellingen om ouderen de roeisport te laten beoefenen op een veilige en ontspannen manier, zodat de roeisport helpt hun vitaliteit te behouden en te versterken. Een nieuwe boot kost veel geld en dat kan De Kogge niet ineens ophoesten.

Patocka: ,,We willen een Baumgarten C4x+ in de RS klasse aanschaffen. Dat is de lichtste boot voor deze groepen leden en voor de wedstrijdroeiers. Naast de crowdfunding zijn donaties uiteraard ook erg welkom.’’

Nieuw clubgebouw

Compleet met acht riemen kost dat 18.200 euro. Er is al 6.000 euro beschikbaar dus er is nog 12.200 euro nodig. In 2017 is het nieuwe clubgebouw geopend maar de bouw ervan heeft een fors deel van het eigen vermogen opgeslokt.

Informatie over de campagne is te vinden op de website hetluktons.nl (het project heet ’een nieuwe boot’)en informatie over de roeivereniging op www.rvdekogge.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons