Premium

Concurrentiebeding omzeilen? Op naar België!

Noord-Scharwoude

Ze hebben in het begin met z’n drieën hard gewerkt aan het succesvolle bedrijf Ter Laare verankeringstechnieken, specialist bevestigingsmaterialen voor bouwprojecten. Maar twee van de drie begonnen in 2017 voor zichzelf toen ze niet hogerop kwamen en schonden daarmee het concurrentiebeding, dat ze verbiedt om binnen twee jaar na ontslag in dezelfde sector aan het werk te gaan.

Dat is tenminste de mening van de achterblijver, oprichter / directeur Arno ter Laare, die het bedrijf nu in zijn eentje moet voortzetten in Maassluis. Hij heeft een hele reeks overtredingen à 20 mille van het concurrentiebeding gevonden en wil geld zien van zijn oud-collega’s, die een soortgelijk bedrijf (Profast) in België zijn begonnen, juist om het concurrentiebeding te ontlopen.

Jackpotwaarde

De claimteller gaat richting Jackpotwaarde in de Staatsloterij, In een kort geding eist Ter Laare van Robin Hink uit Noord-Scharwoude en diens (inmiddels naar België verhuisde) partner René Kleinbekman ieder drie ton, als voorschot op de claim die hij via een bodemprocedure gaat vorderen. Ze hebben zijn klantenbestand gestolen, zijn leveranciers benaderd en zijn exclusieve productbeheerprogramma gekopieerd, liet hij weten via zijn raadsvrouw D. Hogenboom. En dat hele België-scenario is een schijnconstructie, want hij heeft bewijs dat tenminste drie keer aan een Nederlands bedrijf is geleverd.

Louter toeval

Daar denken de twee ex-personeelsleden anders over. Via hun raadsvrouw E. den Haan lieten ze weten dat ze er juist alles aan gedaan hebben om het concurrentiebeding te eerbiedigen. Hink rijdt niet voor niks dagelijks heen en weer tussen Noord-Scharwoude en Hamont-Achel (België). Daarom hebben ze zich bewust op de Belgische markt gericht. De drie geconstateerde leveringen in Nederland waren toch echt besteld door een Belgische opdrachtgever. Verder ontkennen ze dat ze software hebben gepikt. En ze wezen erop dat de termijn van het concurrentiebeding bijna voorbij is dus dat het geding wel wat laat komt. Gelijkenissen met Ter Laares lijsten berusten volgens hen op louter toeval.

,,Ik wil dat die tent geen bestaansrecht meer heeft,’’ gromde Ter Laare dinsdag toen rechter S. Slijkhuis hem vroeg wat hij wilde bereiken. ,,Dat gaat in deze procedure niet lukken’’, zei ze.

Uitspraak 9 april.

Meer nieuws uit Alkmaar