Premium

Wil Hartog als duwstart voor bijzonder theaterstuk over Jack Middelburg

Wil Hartog als duwstart voor bijzonder theaterstuk over Jack Middelburg
Frank Lammers, regisseur van de rockopera over Jack Middelburg, mag even de speciale motor van Wil Hartog uit proberen.
© foto theo groot
Abbekerk

Motorlegende Wil Hartog uit Abbekerk heeft dinsdag een delegatie ontvangen van het theaterstuk Jumping Jack.

Deze rockopera, die in mei wordt neergezet op het TT-circuit in Assen, gaat over wijlen Jack Middelburg, bijgenaamd Jumping Jack.

Samen met Jumping Jack en Boet van Dulmen vormde Wil Hartog in de jaren ’70 en ’80 De Grote Drie in de categorie 500cc van de motorracerij. Middelburg sprak tot de verbeelding vanwege diens wispelturige karakter en onverschrokken rijstijl, die hem in 1984 fataal werd.

Frank Lammers

Het theaterstuk wordt geregisseerd door Frank Lammers (Jumbo-reclame) die gisteren, met hoofdrolspeler Matteo van der Grijn (Soldaat van Oranje) op bezoek kwam in het privémuseum van Wil Hartog bij diens grasdrogerij aan de A7.

,,Jumping Jack was een uitermate kleurrijk figuur. Over zijn levenswandel kun je wel twintig voorstellingen maken’’, aldus Lammers, die voor de gelegenheid plaats nam op de motor waarmee Hartog in ’77 de TT op zijn naam schreef. Doel van het flitsbezoek was de sfeer van weleer op te snuiven en inspiratie op te doen. Hartog gaf vol overgave de publicitaire duwstart.

Shaggie

,,Heb je al eens een shaggie gedraaid?’’, vraagt Wil Hartog aan Matteo van der Grijn die de hoofdrol speelt in Jumping Jack.

Want ook daar stond de wispelturige motorrijder om bekend, zegt Wil Hartog in zijn museum. ,,Of hij nou blij of chagrijnig was, hij draaide na afloop altijd een shaggie.’’ Hartog (’Ik deed niet mee, ik wilde winnen’) heeft altijd ontzag voor hem gehad. ,,Ik had zowel angst als respect voor Jack, want hij was een regelrechte bedreiging voor me. Hij kon nog later remmen dan ik.’’

Eén keer probeerde Hartog hem te verschalken, op het stratencircuit van Tubbergen. ,,Ik wilde hem er ditmaal uitremmen en ging hem inderdaad voorbij. Maar wel op m’n buik en zonder motorfiets.’’

Daarmee is de toon gezet en al snel gaat het over sleutelen, fabrieksmateriaal, wedstrijden, kameraadschap en ook angst. Jack was volgens Hartog ’te wisselvallig’. ,,Vandaag was het alles en morgen niks. Als het niet lukte, gooide hij z’n machine aan de kant en riep dan; ’dat rotding loopt niet’.

Afstelling

Jack kon niet communiceren. Overleg met zijn monteur, over juiste afstelling of banden, dat lukte hem niet. Daar had hij de rust niet voor.’’ Jack leefde in zijn eigen wereld. ,,Zodra het vizier omlaag ging, trok hij zich van niemand meer wat aan’’, weet ook een lid het theatergezelschap dat een deel van het TT-circuit omtovert tot reusachtig podium.

In het stuk belandt Jack’s kleindochter (Julia van der Vlugt) na een val met haar scooter in het ziekenhuis en ontwaakt na een morfinespuit in de periode van haar legendarische grootvader Jumping Jack. In de rockopera rijden dertig motorrijders, spelen veertig gitaristen en spelen twintig acteurs en zestig dansers.

Pré internet

Er klinken live uitgevoerde soundtracks van rockmuziek uit het pré-internettijdperk, met het snelle asfalt voorbij de Noordlus als podium. Rondom deze spraakmakende bocht zijn tribunes gebouwd, voor de acht geplande voorstellingen. Meer informatie over het theaterstuk en de kaartverkoop op de site: www.jumpingjack.nu

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen