Premium

’Wie gaat dat dan betalen?’ Nog veel vragen rond aardgasloze toekomst van Purmerendse wijk Overwhere-Zuid

’Wie gaat dat dan betalen?’ Nog veel vragen rond aardgasloze toekomst van Purmerendse wijk Overwhere-Zuid
Cynthia van Melsen en dochter Raven de Wit fietsen een smoothie tijdens de voorlichtingsbijeenkomst Gasloos Purmerend.
© Foto Ella Tilgenkamp
Purmerend

Wie gaat dat dan betalen? En wanneer willen jullie dan beginnen? Inwoners van de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid hebben nog veel vragen als het gaat om het aardgasvrij maken van hun buurt.

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens de informatieavond Purmerend Gasvrij in de Taborkerk aan de Maasstraat. Enkele honderden inwoners lieten zich daar informeren over een gasvrije toekomst voor hun huishoudens.

Die moeten dan overschakelen op stadsverwarming of een woning die volledig op elektriciteit draait. In een klein deel van de wijk - 95 woningen - is al een proefproject gestart. Nog eens 1276 woningen, winkels, twee scholen en een kerk maken deel uit van een landelijke ’Proeftuin’ waarin bekeken wordt wat de mogelijkheden zijn om bestaande woonwijken van het aardgas los te koppelen.

Riolering

Het project staat niet op zichzelf. De gemeente Purmerend moet binnen afzienbare tijd de riolering in de wijk vervangen. Die is verouderd en voldoet niet meer aan de wensen van deze tijd. In plaats van een enkelvoudig riool wordt een gescheiden rioolstelsel aangelegd waarin het regenwater en het vervuilde water van huishoudens aparte leidingen krijgt. Ook de openbare ruimte gaat op de schop. De gemeente wil dat doen in overleg met de buurtbewoners, zodat het project een zo groot mogelijk draagvlak krijgt.

Projectleider Jaspert Verplanke van de gemeente noemde het toch al noodzakelijke werk aan de riolering en de herinrichting van de buurt een ’koppelkans’ voor het project om een deel van de stad af te koppelen van het aardgas. Dat moet op termijn toch gebeuren: gas wordt schaars en is slecht voor het milieu.

Veel bewoners hebben begrip voor de noodzaak. Sandra Wolters bijvoorbeeld vindt het prima. ,,We moeten allemaal klaar zijn voor de toekomst. Mensen zijn bang voor de rommel van een verbouwing. Daarom is deze bijeenkomst, om onzekerheden weg te nemen.’’

Kostenplaatje

Inderdaad moeten woningen aangepast worden voor een aardgasvrije toekomst. ,,Voor de meeste mensen is het kostenplaatje belangrijk’’, weet een andere bezoekster. ,,Ze noemen geen bedragen, en wij vragen hier niet om.’’ Anderen wilden weten wanneer de schop daadwerkelijk de grond in gaat. Dat kan de gemeente niet precies aangeven, want eerst moet huis aan huis in kaart worden gebracht wat er precies moet gebeuren om de buurt aardgasvrij te maken. Vermoedelijk is dat eind 2020 gebeurd.

Er was ook ruimte voor ontspanning. Bewoners konden hapjes proeven die op een inductiekookplaat - dus gasloos - waren bereid, en konden hun eigen smoothie bereiden met de energie die ze zelf op een fiets bij elkaar trapten.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen