Premium

Verkeersplan Badhoevedorp nog eens bekeken: wat gaat gebeuren na afsluiten Zeemanlaan?

Verkeersplan Badhoevedorp nog eens bekeken: wat gaat gebeuren na afsluiten Zeemanlaan?
Zeemanlaan Badhoevedorp.
© Cyclomedia
Badhoevedorp

Het verkeersplan voor het nieuwe centrum van Badhoevedorp wordt nog eens bekeken. Het afsluiten van de Zeemanlaan voor autoverkeer zal namelijk niet zonder gevolgen voor omliggende straten blijven.

„Het is ons duidelijk dat het afsluiten van de Zeemanlaan het nodige aan aanpassingen zal vergen in de omliggende infrastructuur”, heet het officieel in een brief van de gemeente Haarlemmermeer aan de ondernemersvereniging Business Club Badhoevedorp.

De Zeemanlaan is nu de doorgaande route door het centrum van het dorp. Het verkeer zal andere routes door het centrum moeten zoeken als de laan wordt afgesloten.

De gemeente wil de afsluiting om de bouw van drie supermarkten met een klein plein ertussen mogelijk te maken. Dat komt niet overeen met de wens van veel Badhoevedorpers. Zij willen de supermarkten verspreid in het centrumgebied.

Ook willen ze een groot plein waar bijvoorbeeld jaarmarkten en een kermis kunnen worden gehouden. In hun ogen kan daarmee een verbinding worden gemaakt tussen het Lorentzplein en de winkels aan de Pa Verkuyllaan.

Volgens de gemeente kan dat niet. „Uit het marktonderzoek is naar voren gekomen dat het met detailhandel aaneensluiten van de twee gebieden niet haalbaar is. We moeten ons concentreren op realisatie van een compact centrum.”

In antwoord op vragen van GroenLinks stelt de gemeente Haarlemmermeer dat er verder alleen naar het centrumdeel bij het Lorentzplein wordt gekeken.

GroenLinks vroeg of er onderzoek is gedaan naar het effect voor de Pa Verkuyllaan als de dichtbij gelegen supermarkt Vomar naar het nieuwe compacte centrum verhuist. Het antwoord is nee.

Suggesties vanuit Badhoevedorp om de Vomar als ’trekker’ naar de Verkuyllaan te verhuizen worden niet meegenomen in de plannenmakerij.

De supermarkt zit nu aan de Sloterweg. Het oude pand voldeed niet meer aan de eisen. Gezien de onzekerheid over het nieuwe centrum van Badhoevedorp, besloot de supermarkt een tijdelijk pand neer te zetten voor de komende jaren.

Er wordt door de gemeente de komende maanden een nadere uitwerking van het stedenbouwkundige ontwerp voor het dorpscentrum gemaakt. „Daarbij wordt rekening gehouden met de ontvangen reacties”, aldus de gemeente.

Die reacties waren niet overwegend positief. Dorpsraad, bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren kwamen onlangs gezamenlijk naar de gemeenteraad van Haarlemmermeer om dat duidelijk te laten horen.

De dorpsraad heeft inmiddels aan de gemeenteraad laten weten waarom er nooit bezwaar is gemaakt tegen de geplande hoogbouw in het nieuwe centrum. Vijf jaar geleden lagen er plannen voor de bouw van de woonwijken Quatrebras, in aanbouw, en Schuilhoeve.

Daarin staan plaatjes van het toekomstige centrum en ’dat is heel duidelijk beslist geen twintig meter hoog’. Om die reden is men er later van uitgegaan dat het laagbouw zou blijven.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen