Hilversums skitalent Fabio (11) glijdt zaterdag ’volle bak’ de Zwitserse berg af

Hilversums skitalent Fabio (11) glijdt zaterdag ’volle bak’ de Zwitserse berg af
Skitalent Fabio Abbas uit Hilversum is de jongste deelnemer aan de 12 uurs afdaling in Zwitserland.
Hilversum

Zijn vader skiet hij inmiddels met gemak voorbij. Fabio Abbas (11) uit Hilversum staat al sinds zijn derde jaar op de latten. Hij is lid van het Alpineteam van skivereniging de Wolfskamer in Huizen en behoort tot de top van Nederland.

Eigenlijk is hij te jong om zaterdag in het Zwitserse Saas Grund twaalf uur van de berghelling naar beneden te mogen suizen. Maar de organisatie van de 12 uurs afdaling om geld in te zamelen voor de eerste editie van de Mentelity Games tien dagen later was zo onder de indruk van zijn motivatie dat ze een uitzondering maakten voor het Nederlandse skitalent. In een team van drie skiërs gaat Fabio twaalf uur in estafette de berg af. ,,Ik ski heel veel en krijg een paar weken per jaar extra vrij van school om te kunnen trainen in de sneeuw. Maar dat kan niet iedereen. Als je geen benen hebt en ook niet genoeg geld hebt om speciale protheses te kopen kun je niet skiën. Ik wil graag iets voor gehandicapten doen omdat ze niet alles kunnen wat ik wel kan. Ik ben gelukkig gezond.”

Hilversums skitalent Fabio (11) glijdt zaterdag ’volle bak’ de Zwitserse berg af

Fabio Abbas, uit groep 7 van de Elckerlycschool, staat al op de ski vanaf zijn derde. Hij doet mee aan wedstrijden in binnen- en buitenland. Drie jaar geleden was hij Nederlands Kampioen. ,,Ik train drie tot vier keer per week op de borstelbaan en elke woensdag in de sneeuw met Ski Team Dordrecht in Snowworld in Zoetermeer. Mijn droom? De beste van de Europa of de wereld worden, wordt moeilijk. Maar voor Nederland meedoen aan de Olympische Spelen zou natuurlijk leuk zijn.”

Hilversums skitalent Fabio (11) glijdt zaterdag ’volle bak’ de Zwitserse berg af

Fabio vertrekt eind deze week naar Zwitserland waar op 10, 11 en 12 april de Mentelity Games gehouden worden. Een driedaags evenement gelieerd aan paralympisch kampioen Bibian Mentel uit Loosdrecht. Mensen met een beperking (in rolstoel, met protheses of blind) kunnen voor het eerst van hun leven onder begeleiding van een ervaren wintersporter de berghelling af. ,,Eerst gaan we twee dagen trainen en dan zaterdag volle bak naar beneden om geld op te halen”, zegt Fabio. De teller van Fabio Abbas staat inmiddels op 1.366 euro voor de Mentelity Games.

Hilversums skitalent Fabio (11) glijdt zaterdag ’volle bak’ de Zwitserse berg af

Geen dag gaat Fabio met tegenzin naar de training. ,,Voetbal vond ik nooit leuk, skiën wel. Geen idee van wie ik het talent heb”, lacht Fabio. Zijn moeder is geboren in het Italiaanse Sud-Tirol, maar had voordat ze Fabio’s vader leerde kennen nooit op ski’s gestaan. ,,Het leuke van skiën is dat je veel leert. Ik train parallelslalommen en door blijven skiën als je een stok verliest. Eng is het niet. Een keer ben ik wel bang geweest, dat was toen ik op de gletsjer was en we ineens windhozen over ons heen kregen. Hagelstenen en ijsbrokken vlogen door de lucht. Dat was wel schrikken. We moesten met auto’s geëvacueerd worden.”

Het grote voorbeeld van Fabio is Olympisch kampioen Marcel Hirscher, die net als hij een Nederlandse en een buitenlandse (Oostenrijk) ouder heeft. ,,Hij is echt de beste van de wereld. Zijn bovenlijf houdt hij zo mooi stil. Dan bouw je snelheid op. Hij gaat zeker 130 tot 140 kilometer per uur.” Fabio doet het ook niet slecht met zijn record van 108,8 kilometer per uur.

Lees hier hoe Bibian Mentel de inspriatie was voor de Mentelity Games

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons